Rektör Alma'nın "Biyokütlenin Termokimyasal Dönüşüm Süreçleri Ve Reaktörler" Kitabına Yoğun İlgi

Rektör Alma'nın "Biyokütlenin Termokimyasal Dönüşüm Süreçleri Ve Reaktörler" Kitabına Yoğun İlgi
Editör: Söyler Haber
10 Şubat 2022 - 00:40


Rektör Alma’nın “Biyokütlenin Termokimyasal Dönüşüm Süreçleri Ve Reaktörler” Kitabına Yoğun İlgi
Yazarları arasında Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın da bulunduğu “Biyokütlenin Termokimyasal Dönüşüm Süreçleri ve Reaktörler” kitabı birçok ulusal ve uluslararası yayınevinde yoğun ilgi gördü.  
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Arş. Gör. Tufan Salan, Alperay Altıkat ve Doç. Dr. Sefa Altıkat tarafından kaleme alınan “Biyokütlenin Termokimyasal Dönüşüm Süreçleri ve Reaktörler” kitabı raflardaki yerini aldı.
Nobel Akademik Yayıncılık’tan çıkan kitapta; Türkiye'nin biyokütle ve enerji potansiyelinin yanı sıra yakma, yavaş piroliz, hızlı piroliz, kısmi piroliz, gazlaştırma, sıvılaştırma ve hidrotermal işleme gibi termokimyasal dönüşüm süreçleri ve bu amaç doğrultusunda kullanılan reaktörler detaylı bir şekilde açıklanıyor.
Ayrıca biyokütleden üretilen biyoyağ özellikleri, biyoyağın ayrıştırma prosesleri ve biyoyağ yükseltme yöntemleri de ele alınıyor.
Biyokütle enerjisi alanında yapılacak çalışmalara kaynak niteliği sunan ve konuyu Türkiye’de kapsamlı bir şekilde irdeleyen nadir eserlerden olan “Biyokütlenin Termokimyasal Dönüşüm Süreçleri ve Reaktörler” kitabı, Nobel Akademik Yayıncılık’ın resmi sitesinin yanı sıra D&R mağazaları ve İdefix, Kitap Yurdu gibi internet kitapçılarından da temin edilebiliyor.
“Ülkemizde Biyokütle Enerjisine Dayalı Enerji Üretimi Son Yıllarda Artış Gösterdi”
Yeni kitabına ve biyokütle enerjisine ilişkin bir değerlendirmede bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Alma, biyokütle enerjisinin Türkiye’deki yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde biyokütle enerjisine dayalı enerji üretimi son yıllarda artış gösterdi. Biyokütle enerjisinin daha verimli ve etkin bir şekilde değerlendirilmesi için basit, kabul edilebilir, uygulanabilir ve etkin çözümler sunabilir politika ve stratejilerin geliştirilmesi gerekiyor. Örneğin biyokütleyi yakıt formuna dönüştürüp kullanmak son derece önemli. Dolayısıyla, ülkemiz biyokütle enerji politikalarının temeli, biyokütleden alternatif yakıt üretimi odağında şekillendirilmelidir.” dedi.
Prof. Dr. Alma, biyokütlenin doğrudan yakıt olarak kullanılmasının yanında piroliz, gazlaştırma vb. çeşitli ısıl dönüşüm süreçleri ile gaz ve sıvı formda ikincil enerji taşıyıcılarına dönüştürülerek enerji yoğunluğunun arttırılmasının da oldukça önemli bir strateji olduğunu dile getirdi.
“Etkin ve Pratik Politikalar Oluşturmaya İhtiyaç Var”
Devlet destekli çeşitli üretim tesisleri kurabilmek için alt yapı ve fizibilite çalışmalarının yürütülmesine ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Alma, “Biyokütle enerjisinin daha verimli ve etkin olarak değerlendirilmesi için diğer bir seçenek ise ülkemizde halihazırda var olan yakma ve anaerobik sindirim teknolojilerin biyokütlenin türüne göre süreç iyileştirmeleri ile ekonomik etkinliğinin arttırılması olabilir. Biyokütle enerjisinden tam verimle faydalanabilmek için ülkemizde bulunan güneş, rüzgar, hidroelektrik gibi kaynaklarda olduğu gibi etkin ve pratik politikalar oluşturmaya ihtiyaç var. Biyokütle kaynaklarından elde edilen elektriğin enerji nakil hatlarına katılarak kullanılabilmesi için teşviklerin arttırılması ve bu alandaki özel sektör yatırım sermayelerine devlet desteğinin arttırılması gerekiyor. Bunun yanında biyokütle kaynaklarından üretilen yakıtların piyasaya girişinin kolaylaşması için pazarlama altyapısının geliştirilmesine ihtiyaç duyuluyor.” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Alma, biyokütle enerjisinin önemine ve daha verimli kullanılabilmesi adına izlenmesi gereken stratejiye ilişkin detaylı bilgiye “Biyokütlenin Termokimyasal Dönüşüm Süreçleri ve Reaktörler” kitabından ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi. 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum