DÜNYANIN GÖZÜ DOĞUBAYAZIT'TA O NOKTAYA KİLİTLENDİ

Dünyadaki tüm araştırmacıların gözü Doğubayazıt’ta o noktaya kilitlendi. Otobüsler akın akın Türkiye'ye geliyor.

DÜNYANIN GÖZÜ DOĞUBAYAZIT'TA O NOKTAYA KİLİTLENDİ
Editör: Söyler Haber
11 Kasım 2023 - 00:22


DÜNYANIN GÖZÜ DOĞUBAYAZIT’TA

Dünyadaki tüm araştırmacıların gözü Doğubayazıt’ta o noktaya kilitlendi. Otobüsler akın akın Türkiye'ye geliyor.

Dünyadaki araştırmacılar Türkiye’nin Doğubayazıt ilçesine gelerek o noktaya kilitlendi. Araştırmacılar akın akın Türkiye'ye gelerek Doğubayazıt’ta o bölgeyi yakından incelediler.

Türkiye ve ABD'deki üç üniversiteden araştırmacılar, Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'ndaki ünlü Durupınar formasyonundaki kaya ve toprağı analiz etmek için yaklaşık bir yıl harcadılar. Tekne şeklindeki alanın efsanevi Nuh'un Gemisi'nin kalıntıları olabileceğine inanıyorlar.

Türkiye ve ABD'deki üç üniversiteden araştırmacılar, Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'ndaki ünlü Durupınar formasyonundaki kaya ve toprağı analiz etmek için yaklaşık bir yıl harcadılar. Tekne şeklindeki alanın efsanevi Nuh'un Gemisi'nin kalıntıları olabileceğine inanıyorlar. Nuh'un İncil'deki kaydı, Tanrı'nın Nuh'a, ailesini ve hayvan çiftlerini, Dünya'da kol gezen kötülüğü ve kötülüğü yok etmek amacıyla yaklaşan bir tufandan korumak için dev bir gemi inşa etmesi talimatını verdiğini anlatır. 


DAĞIN ÜZERİNDEKİ TEKNE ŞEKLİNDEKİ OLUŞUM

Nuh'un Gemisi'nin, yaklaşık 5.000 yıl önce 150 gün süren bir tufandan sonra Ararat dağlarına karaya oturduğu söyleniyor. Araştırmacılar artık dağlardaki tekne şeklindeki oluşumun yakınında MÖ 5500 ile 3000 yılları arasında insan faaliyetlerine dair kanıtlar bulduklarına inanıyorlar. AICU rektör yardımcısı Profesör Faruk Kaya, dağdaki benzersiz şekilli bölgeden kaya ve toprak analizlerinin, Nuh'un Gemisi efsanesindeki tufandan sonraki yıllara tarihlenen bölgedeki insan faaliyetini gösterdiğini söylüyor.

YAŞAMIN OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

The Daily Mail'in haberine göre Kaya, bu bölgede de yaşamın olduğu belirtildi. Laboratuvar sonuçlarında bu ortaya çıktı. Ancak Kutsal Kitaptaki bir kayıt insan faaliyetini kanıtlamaz. Durupınar formasyonu uzun yıllardır potansiyel bir gemi dinlenme yeri olarak öne sürülüyor ve Nuh'un Gemisi'ni bulmayı ümit edenlerin yoğun ilgisini çekiyor. Tüm bu abartıya rağmen arkeologlar, oluşumun bir sonuç değil, doğal olduğunu yıllar boyunca sürekli olarak doğruladılar. 

UZUN SÜRE ÇALIŞMAK GEREKİYOR"

Bazıları daha yerel bir selin mümkün olabileceğine inanıyor ancak bu da tartışılıyor. Ekip, Nuh'un Gemisi'nin Durupınar mevkiinde olduğunu söylemenin şimdilik mümkün olmadığını söylüyor. Hürriyet'in haberine göre projedeki araştırmacılardan Faruk Kaya, "Tarihlemeyle geminin burada olduğunu söylemek mümkün değil. Bunu ortaya çıkarmak için uzun süre çalışmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde İTÜ, Andrew Üniversitesi ve AICU öncülüğünde ortak bir çalışma yapılması konusunda mutabakata vardık."

BÖLGEYE YENİDEN ODAKLANDI

"Önümüzdeki süreçte de üç üniversite bu alanda çalışmalarını sürdürecek” dedi. Bilim insanları şimdilik Hürriyet'in haberine göre jeolojik formasyon içerisinde toprakta bulunan "killi materyaller, deniz materyalleri ve deniz ürünleri " kanıtlarını kanıt olarak gösteriyor. Araştırma ekibi, 2021 yılında, Nuh'un Gemisi gibi bir gemiye benzeyen limonitten oluşan Durupınar formasyonu da dahil olmak üzere çeşitli jeolojik alanları keşfederek bölgeye yeniden odaklandı. 


YÜZYILLAR BOYU TARTIŞMAYA NEDEN OLAN BİR HİKAYE

Daha fazla araştırma, ekibin kaya ve toprağı almasına yol açtı. Laboratuvar analizleri için ülkenin en yüksek zirvelerinden örnekler. Tanrı'nın, Nuh'un, ailesinin, koruması altındaki hayvanların ve Nuh'un Gemisi'nin hikayesi yüzyıllar boyunca pek çok tartışmaya neden olmuştur. Bu olaya dair kanıt arayışı muhtemelen bir süre daha devam edecek ve bulunup bulunamayacağını ancak o zaman gösterecek.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Xorto
    5 ay önce
    He aynen nuhun gemisiymiş saçmapasana zaten allah falanda yok hepsi palavra yok prygambermiş falan