DATSO Başkanı Cemal Can, Hedefimiz Aşureyi Dünyaya Tanıtmak

Cemal Can, tarafından Nuh’un Gemisinde yapılan Aşure yemeğinin Nuh’un kadim şehrinden dünyaya tanıtmak, Aşurenin Doğubayazıt’a ait olduğunu ispatlamak amacıyla düzenledikleri programa, yurt içi ve yurt dışında gelen katılımcı ve turistlere büyük kazanlar içerisinde yapılan Aşure yemeği dağıtıldı.

DATSO Başkanı Cemal Can, Hedefimiz Aşureyi Dünyaya Tanıtmak
Editör: Söyler Haber
30 Temmuz 2023 - 00:43 - Güncelleme: 30 Temmuz 2023 - 00:59



DTSO BAŞKANI CEMAL CAN, HEDEFİMİZ "NUH'UN ŞEHİRİNDE AŞUREYİ" DÜNYAYA TANITMAK


Nuh’un Gemisi’nin izi ve kalıntılarının olduğu Doğubayazıt ilçesi Üzengili (MEŞAR) köyünde, Ağrı Valiliği, Doğubayazıt Kaymakamlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü himayelerinde, Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Oda Başkanı Cemal Can, tarafından yaptırılan “AŞURE-I NUH” etkinliği, yerli ve yabancı turistlerin katılımıyla gerçekleşti.


“AŞURE-I NUH” program etkinliğine yurt içi ve yurt dışında katılanlara Nuh peygamberinin yemeği olarak da bilinen Aşure ikramı yapıldı.


İnsan oğlunun ikinci hayata başlangıcı yeri olan Hz. Nuh (as) şehri, medeniyetler şehri ve kadim şehir olan Doğubayazıt ilçesi Üzengili (MEŞAR) köyü civarında bulunan Hz. Nuh’un Gemisi’nin kalıntıları karşısında, Nuh Tufan’ı ardından Nuh’un Gemisi’nin karaya oturmasından sonra gemide kalan son yiyecekler ile bir yemek yapılmıştır. Cemal Can, tarafından Nuh’un Gemisinde yapılan Aşure yemeğinin Nuh’un kadim şehrinden dünyaya tanıtmak, Aşurenin Doğubayazıt’a ait olduğunu ispatlamak amacıyla düzenledikleri programa, yurt içi ve yurt dışında gelen katılımcı ve turistlere büyük kazanlar içerisinde yapılan Aşure yemeği dağıtıldı.


Programa; Doğubayazıt Kaymakamı Murat Ekinci, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Alma, AK Parti 23. Dönem Ağrı Milletvekili M. Hanifi Alır, Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, Taşlıçay Belediye Başkanı İsmet Taşdemir, Eleşkirt Belediye Başkanı Ramazan Yakut, Ağrı İl Jandarma Alay Kom. Yrd. Yasin Berçin, İlçe Emniyet Müdürü Şükrü Solak, Gürbulak Bölge Müdür V. İbrahim Aksoy, Kültür Turizm Bakanlığı  Bakanlık Müsteşarı Asım Keser, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Kösedağ, Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Can, Ağrı Ticaret ve Sanayi Oda Başkanı Saim Alpaslan, Doğubayazıt Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Günay Erdoğan, Ağrı Dağı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sıddık Söyler, Orta Doğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nihat Aydın, Ağrı Basın Birliği Başkanı Nuri Bayram ve Sekreteri Yılmaz Daş, ASTOP Başkanı Salih Aydın, DHA Ağrı Temsilcisi Ramazan Demir, Narinkale Gazetesi Cemal Baydar, AK Parti İlçe Başkan Yrd. Salih Eryılmaz, STK Temsilcileri, kurum müdürleri, vatandaşlar ve onlarca yerli ve yabancı turist katıldı.  


Aşure dağıtımı öncesi katılımcılar günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptılar.


Doğubayazıt Kaymakamı Murat Ekinci, “Nuh’un Gemisi’nin izinin nerede olduğu konusunda, Doğubayazıt ile Şırnak arasında tatlı bir rekabet olduğunu amaçlarının kendi kentlerinin tanıtımını yapmak ve turizm faaliyetlerini canlandırmaktır. Her yıl Muharrem Ayının 10. günü Aşure Günü olarak kutlanmaktadır. Ayrıca bizde rivayet odur ki, Aşurenin kökeni de Hz. Nuh Peygamberimize dayanmaktadır. Bizde bugün bu özel noktada, Hz. Nuh’un Gemisi’nin siluetinin bulunduğu bu özel noktada hem ilçemizdeki turizmi geliştirmek hem de bölgede bir farkındalık oluşturmak için bir araya geldik. Çok güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Yansımasının güzel olacağını düşünüyorum. Geminin Şırnak’ta mı, yoksa Doğubayazıt’ta mı ? olduğu ile ilgili tatlı bir rekabet var. Ben Şırnak vali yardımcılığından buraya geldim. Yaklaşık 1 yıldır buradayım. Şırnak’ta iken geminin orada olduğu ile ilgili propaganda yaptık. Çalışmalar yaptık. Buraya geldik. Artık Doğubayazıtlı olduk. Şimdi de burada olduğu ile ilgili propaganda yapıyoruz. Bu tatlı rekabet olması güzel bir şey. Çünkü rekabet olduğu için ortaya güzel şeyler koymak için çalışıyor ve çabalıyoruz. Bundan sonra da ben Şırnaklı kardeşlerimi de kırmamak adına ‘Gemi, Cudi’den kalktı, Ağrı’ya indi’ şeklinde ifade etsem. Şırnak ve Doğubayazıtlı hemşehrilerimizi de kırmamış olurum diye düşünüyorum.” 


Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Can, “ilçemizin gelir kaynağı Gümrük ve turizmdir. Doğubayazıt’ın tanıtımına bugüne kadar katkı sunan başta İbrahim Çeçen, Dosso Dossi Eraslan ailesi, Ciner Medya Grubu Kenan Tekdağ, Abdülbari Goozel, Fevzihan Aras, Arkoz Emin Uçar ve ismini saymadığım tüm hemşehrilerime huzurlarınızda çok çok teşekkür ediyorum. Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi odası olarak her yıl Nuh’un Gemisi’nin izinin olduğu Üzengili (MEŞAR) köyünde geleneksel olarak aşure dağıtacaklarını ve Aşurenin, Doğubayazıt’a ait bir marka olması için çalışma yapacaklarını ifade etti”.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Kösedağ, “Bilindiği gibi Aşure, Nuh Tufan’ından sonra ortaya çıkmış bir yiyecek. Bizim buradaki ana temamız, Aşureyi, Ağrı’yı, Doğubayazıt’ı ve Nuh Tufanı’nı bir araya getirebilmektir. Biz şunu istiyoruz; Aşure denildiğinde Doğubayazıt ve Nuh’un Gemisi, Nuh’un Gemisi denildiğinde Doğubayazıt akıllara gelsin. Bununla ilgili bugün Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odamızla birlikte bir Aşure ikramında bulunduk. Programımıza da Aşure-i Nuh ismini verdik. Bundan sonraki amacımız, coğrafi işaretini alarak Aşureyi, markalaştırmak ve Aşurenin aslında doğduğu topraklarda markalaştırmak için çaba sarf edeceğiz.”


AİÇÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Salih Geçit, Hz. Nuh, Nuh'un Gemisi vs Aşure Konusunda araştırmalar ve bilim adamları bugüne kadar birçok araştırmalar yapmışlardır. Bu konudaki çalışmalar devam etmekte, gün geçtikçe konunun yeni boyutları açığa çıkmaktadır. Hz. Nuh (a.s.) Yüce Allah'ın insanlara gönderdiği ve çağrısı evrensel olan beş büyük peygamberdendir. Kur'an'da bunlara Ululazm peygamberin adı verilir. Hz. Nuh'un davetine icabet etmeyen kavmi Tufan Olayı ile helak olmuş, ona inanan küçük bir grup kurtulmuştur. Olay Mezopotamya veya Ortadoğu adı verilen bölgede cereyan etmiş, Hz. Nuh'un gemisinin kalkış ve iniş yeri hakkında birtakım görüşler ileri sürülmüştür. Tevrat'ta geminin oturduğu yer olarak Ararat Dağları ismi verilirken, Kur'an'da Cudi ismi geçmektedir. Bu isimlerin etimolojik kökenleri konusunda da çok farklı görüşler bulunmakla birlikte geminin indiği yer bizim bölgemiz olarak bilinmektedir. Ağrı Dağı ve Meşar Köyündeki izin muhtemel yerlerden olduğuna dair işaretler vardır. Hz. Nuh ve kavmi Tufandan kurtulduktan sonra, aynı şekilde Hz. Musa'nın Kavmi Firavun'un zulmünden kurtulduktan sonra şükür ifadesi olarak Aşure gününde oruç tutmuş, o gün Aşure çorbası dediğiniz yemeği yemişlerdir. Bu açıdan Aşure Günü ve Çorbası Kurtuluş Gününü ifade eden birer sembol olmuştur. Aşure Gününün İslam tarihi açısından sahip olduğu bu sevincin yanında bir de Hz. Hüseyin'in Kerbela’da şehit edildiği feci olayı biliyoruz. Bu açıdan bugün aynı zamanda bir matem günüdür. Bu vesileyle hem Hz. Nuh'un hatırası için biz Müslümanlar Aşure dağıtıyoruz, Hz. Hüseyin'in şehadet yıldönümü için acılarımızı, matemimizi dile getiriyoruz. İnşallah Aşure-i Nuh denilen uygulamanın Doğubayazıt’ımıza ait bir marka olmasını diliyorum.

Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Can, tarafından Doğubayazıt İlçe Kaymakamı Murat Ekinci ve Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Kösedağ’a günün anısına bir tablo takdimi yapıldı. Halk oyunları gösterisi ardında programa katılan misafirlere Aşure dağıtıldı.

Aşure programının ardından gece Ağrı il, ilçe ve çevre illerden gelen yabancı misafirlere Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Oda Başkanı Cemal Can, tarafından kendi evinde yöresel Abdigör Köftesi, Kavurma ve Aşure ikramı yapıldı.

Haber: Sıddık Söyler
Ağrı Dağı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı









 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum