V.ULUSLARARASI BÜYÜK TUFAN'IN AĞRI DAĞIN'DAKİ ARKEOLOJİK İZLERİ KONFERANSI YAPILDI

28-29 Temmuz tarihleri arasında Aşağı tavla köyü Gürbulak yolu üzerinde bulunan “Paraşut Village” de İki gün boyunca süren konferans da 21 bilim insanı sunum yaptı

V.ULUSLARARASI BÜYÜK TUFAN'IN AĞRI DAĞIN'DAKİ ARKEOLOJİK İZLERİ KONFERANSI YAPILDI
Editör: Söyler Haber
30 Temmuz 2023 - 01:40 - Güncelleme: 30 Temmuz 2023 - 10:33


V.ULUSLARARASI BÜYÜK TUFAN’IN AĞRI DAĞIN’DAKİ ARKEOLOJİK İZLERİ KONFERANSI YAPILDI

28-29 Temmuz tarihleri arasında Aşağı tavla köyü Gürbulak yolu üzerinde bulunan “Paraşut Village” de İki gün boyunca süren konferans da 21 bilim insanı sunum yaptı.

Konferans açılış programı saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

Programa; Iğdır üniversitesi rektörü Prof. Dr. M. Hakkı alma, Kültür Turizm Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Asım Keser, AK Parti Ağrı 23. Dönem Milletvekili M. Hanifi Alır, Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Kösedağ, Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Can, Doğubayazıt Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Günay Erdoğan, Ağrı Dağı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sıddık Söyler, Ziraat Oda Başkanı Aydın Alkan, Veysel Çamlıbel, (NAMI). Nuh'un gemisi Enstitüsü Hongkong, Roman Piwowarczyk Filozof (Polonya Szkola Wyzsza Üniversitesi Öğretim Görevlisi, kamu kurum müdürleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldılar.

Bugüne kadar Doğubayazıt İnanç Turizminin Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ahmet Ertuğrul (Paraşut) tarafından organize edilen Sempozyum ve Konferanslar;
2001 yılında Uluslararası Ağrı Dağı sempozyumu,
2007 yılında Hollanda Nuh'un sempozyumu,
2009 yılında Pekin Çin Halk Cumhuriyeti’nde Ağrı Dağı Basın Konferansı,
2014 yılında Amerika Chalotte Ağrı Dağı Nuh'un Gemisi Konferansı,
2022 Mayıs V. Ağrı Daği Arkeoloji İzleri sempozyumu,
2022 Aralık Ayı Gürcistan teknik üniversitesi ile beraber Gürcistan Ağrı dağı sempozyum,
2023 yılı Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi içinde Ağrı Dağı Tufan Sonrası Kalıntılar Konferansı,
V. Uluslararası Büyük Tufan’ın Ağrı Dağı’ndaki Arkeolojik İzleri Konferansı.

Amaç; Ağrı Dağı’nın Nuh'un kalıntılarının günü yüzüne çıkarmak ve bilim dünyası ile buluşturmak

Doğubayazıt İnanç Turizminin Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ahmet Ertuğrul (Paraşut) tarafından organize edilen V. ULUSLARARASI BÜYÜK TUFAN’IN AĞRI DAĞIN’DAKİ ARKEOLOJİK İZLERİ KONFERANSI’ na yurt içi ve yurt dışında çok sayıda bilim insanının yanısıra STK Başkanları, kurum müdürler ve vatandaşlar katılım sağladı.


Aşağı tavla köyü Gürbulak yolu üzerinde bulunan “Paraşut Village” de İki gün boyunca süren konferans da 21 bilim insanı sunum yaptı.
9 yabancı bilim insanı 12 Türk bilim insanı konferans da sunum yaptı.


Büyük Tufanın Ağrı Dağı’ndaki Arkeolojik İzleri ile ilgili yapılan sunumlarda; Ağrı Dağı’nın patlamalarda ve depremlerde nasıl etkilendiği, Ağrı Dağın da nelerin olduğu, dün ve bugün çevre köylerde yaşamların nasıl yok olduğu ve nasıl etkilendiğini, bugüne kadar yapılan araştırmalarda ne gibi envanterlerinin bulunduğu ve bundan sonra nelerin yapılabileceği hususunda bilim insanları tarafından sunumlar ile bilgiler sunuldu.

 


Doğubayazıt İnanç Turizminin Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ahmet Ertuğrul (Paraşut) tarafından Söyler Haber’e verdiği röportajda; Benim amacım Ağrı Dağı ve çevresinde arkeoloji yüzey araştırmalarının aktif hale gelmesi. Bilim insanların bu bölge de daha verimli çalışmalar yapması ve yapılan çalışmalar neticesinde burada bulunan Nuh’un Gemisinin varlığını ortaya çıkmasıdır. Arkeoloji buluntularının burada yapılacak bir güzel müzede sergilenmesidir. Bu çalışmamalarımız bilim ve ilim dünyasına ışık tutacağına inancımız tamdır. İnanç turizmin ve kültür turizminde yerli ve yabancı turistlerin bölgemizi ziyaret edecektir. Bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sunacaktır. Bu araştırmalarımız çerçevesinde bir anda milyonların bölgemize akın edeceğinden inancımız tamdır. Yurt içi ve yurt dışındaki Üniversitelerinin ortak çalışmalarıyla bu projede güçlerin birleşmesi daha verimli bir şekil alacaktır. Bu vesile ile sempozyumlarımız ve konferanslarımız yurt içi ve yurt dışında devam edecektir. Bilimsel verileri kitaplar haline getirip geleceğimize ışık tutmak için çalışmalarımız devam edecektir.


Ali İhsan Öztürk, tarafından çekilen Nuh'un gemisinin tufandan sonraki arkeoloji kalıntıları ve yöre fotoğraf sergisi açılışı yapıldı. Konferansın sonunda Ahmet Ertuğrul’un (Paraşüt) Nuh’un Gemisi ve yöredeki kalıntılardan oluşan koleksiyonu sergilendi.

Haber: Sıddık Söyler
Ağrı Dağı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum