DOĞUBAYAZIT'TA (ADM) AİLE DESTEK VE MAĞDUR MERKEZİ KURULDU

DOĞUBAYAZIT'TA (ADM) AİLE DESTEK VE MAĞDUR MERKEZİ KURULDU
Editör: Söyler Haber
06 Mart 2022 - 14:17 - Güncelleme: 06 Mart 2022 - 15:02
 



DOĞUBAYAZIT’TA (ADM)
AİLE DESTEK VE MAĞDUR MERKEZİ KURULDU

Doğubayazıt Adliyesinde, suç mağdurlarını adli süreçte bilgilendirecek ve psikolojik destek verecek Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü hizmet vermeye başladı.

10 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün görevlerinin sayıldığı 41 inci maddesinin (n) ve (o) bentleri uyarınca bir kısım görevleri yapmak üzere kurulan ve bugüne kadar faaliyet gösteren Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığının 10 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 63 Numaralı Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi  kapsamında adli süreçte mağdurlara ve özellikle kırılgan gruplara yönelik onarıcı adalet ve sosyal hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde etkin, sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir mağdur destek sistemi kurulması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, suç mağdurlarına yönelik bilgilendirme, yönlendirme ve psiko-sosyal destek hizmetlerini sunmak üzere Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı olarak Cumhuriyet Başsavcılığının gözetim ve denetiminde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri (ADM) kurulmuştur.       

T.C. Adalet Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde yeni kurulan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü birimi, Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde oluşturuldu.

 ADLİ DESTEK VE MAĞDUR HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ (ADM) BÜROLARI:
 Müdürlükler bünyesinde, Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu, Kırılgan Grup Destek Bürosu, Ceza Yargılaması Destek Bürosu ve Hukuk Yargılaması Destek Bürosu yer almaktadır.

BÜROLARIN GÖREVLERİ:
Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu; Adli sisteme dahil olmuş veya olmamış tüm suç mağdurlarına adli süreç ile hakları ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirme hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca, mağdurlara, müdürlüğün hizmet alanı dışında yer alan kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları tarafından kendilerine sunulan hizmetlerden faydalanabilmeleri amacıyla ilgili kurum veya kuruluşa yönlendirme hizmeti de sunulmaktadır.


Kırılgan Grup Destek Bürosu; Hizmet sunumunda uzmanın inisiyatif aldığı, bireysel değerlendirme, adli destek planı, vaka yönetimi ve takip programı gibi mevcut uygulamada yer almayan yeni hizmet ve kavramları adli sürece katan bürodur. Bireysel değerlendirme, adli sisteme dahil olan çocuklar, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların mağdurları, aile içi şiddet mağdurları, terör suçları mağdurları, insan ticareti suçu mağdurları ile uzmanlar tarafından yapılacak ön değerlendirme sonrasında kadın, yaşlı ve engelli mağdurlar ile etkin bir desteğe ihtiyaç duyduğu tespit edilen mağdurlar hakkında yapılmaktadır. Bireysel değerlendirme sonucunda kırılgan gruba girdiği tespit edilen mağdurlara yönelik hizmetlerin sistematik bir şekilde ve zamanında sunulabilmesi için gerekli planlama, uygulama, izleme ve koordinasyon işlemlerinin tek bir adli destek görevlisi tarafından etkin şekilde yürütülebilmesi amacıyla vaka yönetimi uygulanmaktadır. Vaka yönetimi suçun etkileri sebebiyle ağır travma yaşayan, ağır bir cinsel saldırıya veya istismara maruz kalan, yaşı veya cinsiyeti nedeniyle suçtan daha fazla etkilenen, aile veya diğer sosyal çevre desteğinden yoksun olan mağdurlar hakkında uygulanmaktadır. Bireysel değerlendirme sürecinden sonra kırılgan gruba girdiği tespit edilen mağdurlar hakkında, alınması gereken tedbirler ve sunulması gereken hizmetlere ilişkin önerilerin yer aldığı adli destek planı adli destek görevlileri tarafından hazırlanmaktadır.


Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçınöz, Söyler Haber ve Agrihaberleri.net imtiyaz sahibi Sıddık Söyler’e yaptığı açıklamada; Aile Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı adı altında bir başkanlık kuruldu. Adalet Bakanlığı bünyesinde o başkanlığa bağlı arkadaşlarımızın atamaları yapıldı. Doğubayazıt (ADM) Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde; 1 müdür, 1 psikolog, 1 sosyal çalışmacı ve 1 zabıt kâtibi görev yapmaktadır. Doğubayazıt (ADM) Aile Destek Merkezi biriminde müdür Sosyal hizmet uzmanı Kübra Bilişik, Psikolog Ezgi Yurtseveroğlu görev yapmaktadır.


Bakanlığımızın ayırmış olduğu bütçe ile suç mağduru çocukların ifade verirken kendilerini rahat ve bir ev ortamında hissetmeleri amacıyla birimimizi bir eve dönüştürdük ve bu sistemi kurduk. Birimimiz bir çocuğun oynayabileceği oyuncaklar ile donatıldı. Kırılgan grup olarak nitelendirilen aile içi şiddette maruz kalan çocuklar, cinsel ve terör suçu mağdurlarının, psikolog eşliğinde kendilerini nasıl daha rahat ifade edebilecekleri oyuncaklar, resim defterleri ve sınıf tahtalarındaki çizimleriyle ifadelerine başvurulmaktadır. Çeşitli oyuncaklar ve oturma grubuyla donatılan odada, isteyen mağdurlar resim çizip çeşitli oyunlarda oynayabiliyorlar.


Bundan önceki sistemde mağdurun, emniyette ya da jandarma da ifadesi alınıyordu, savcıya ifade veriyordu ve ayrıca çocuğun mahkemede ifadesi alınıyordu, yani 3 kez ifadesine baş vuruluyordu.  Artık tek seferde ifade alınıyor hiçbir zaman polis, savcı, hakim ve resmi kıyafetli kimseyle karşılaşmadan, birebir uzman eşliğinde, bakanlığın özel olarak tasarladığı odalarda ifadelerine başvurulmaktadır.


Mağdur olmuş birisi bize geldiğinde biz mağdur şahsı arkadaşlarımıza teslim ediyoruz. Özel ortamda mağdur ile uzman arkadaşlarımız iletişime geçiyor. Bu ortamda avukat yok aile yok sadece mağdur çocuk vardır. Hakim ve savcı yan taraftan kamera ve kulaklık aracılığı ile izliyor. İlk etapta bir görüşme düzenliyoruz. Mağdur anlatmak için ne zaman hazır olursa kendini hazır hissederse o zaman savcıya bildiriyor ve SEGBİS sistemi ile bağlanıp savcıyla görüşme yapmaya çalışıyoruz.

Ön görüşmede, mağdurun yaşı, yaşadığı durum, o anki psikolojik durumu çok önemli. Eğer ki küçük bir çocuksa bazen yaşadığı olayları net bir şekilde anlatamayabilir. Burada her yaş grubuna uygun oyuncaklarımız ve kitaplarımız var, resim çizdiriyoruz, Zaten çizdikleri resimler ile anlayabiliyoruz, yaşadıkları tramvayı önce ortama alıştırıyoruz. Ev ortamında kendini rahat hissedip psikoloğa karşı güvenli bir bağ oluşturmasını sağlıyoruz, o güvenli bağ oluştuktan mağdur anlatmaya başlıyor. Odadaki yetkililer bunu anladıktan sonra savcıya bağlanıyor ve asıl o zaman sorgulama sürecine başlıyor.


Adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüğü olarak, hukuk mahkemeleri ve Ceza Mahkemeleri de görev almakta. Hukuk mahkemelerinde boşanma velayet kişisel ilişki kurulması gibi davalarda uzman desteğinden faydalanılmak isteniliyor. Özellikle velayet davalarında çocukların velayetlerinin kime verileceği konusunda taraflarla randevulaşarak özellikle bu birimimize çağırıyoruz. Öncelikle buraya davacı anne ile ya da baba ile davalı görüşüp gerektiğinde ortam incelemesi yaparak çocuğun yüksek yararı açısından velayeti kime verileceğine dair buradaki yetkililer tarafından kanaat bildiriyor, tabi ki takdir her zaman hakimin oluyor.


Ceza Mahkemelerinde de suça itilen çocuklar suça sürüklenen çocuklar için onları suça iten faktörlerin araştırılması açısından onlarla görüşüp, ev ortamlarını, ekonomik sorunlarını, çevresini, hangi faktörler onu suça itiyor bunları araştırıp, Sosyal İnceleme Raporu hazırlıyor ve mahkemelere sunuluyor. Yine aynı şekilde kırılgan gruplar, mağdurlar olabiliyor. Ceza Mahkemelerinde onları mağdur yapan faktörleri araştırıyoruz. Bunlar cinsel istismar mağdurları olabiliyor, aile içi şiddet mağduru olabiliyor, bunlara yönelik de bir sosyal inceleme raporu hazırlıyoruz.


Ceza Mahkemeleri savcıları var soruşturma aşamasını savcılık alacak delil tespiti yapıyor. İstismara uğramış yaşı küçük olan aile içi şiddet mağdurları özel ortamda bu SEGBİS sistemi mahkeme ortamına çıkmadan, savcı karşısına çıkmadan buradaki uzman eşliğinde aile ortamında ev ortamında, kulaklık kullanarak uzman bir tarafta, kamera ile diğer tarafta televizyonda Mahkeme salonuna bağlanabiliyor. Burada ki mağdur arkadaşımız mahkemeyi görmüyor tedirgin olmuyor. Kamera kayıt altına alınıyor bu daha sonra izlenebiliyor. Dosya kapsamında mahkeme ile ilgili savcılar açısından sorun olmuyor.


Mahkeme de veya Savcılık ’da ki, hakim, savcı, mağdura karşı odadaki psikolog aracılığıyla soru iletiyor, psikolog arkadaş uygun bir dille, yaşına, gelişimine, durumuna göre sorulan soruları soruyor. Çünkü çocuklara doğrudan o cinsel noktada bazı soruları soramıyorsunuz. Soramayınca da, bir uzman eşliğinde onu bazen resimle ifade ediyorlar, bazen yazı ile ifade ediyorlar, İşte o şekilde ifade alınmasının sağlandığı suça yönelik ya da mağdurun bu konuya yönelik beyanı teslim ediliyor çocuk hiç örselenmiyor, rencide edilmiyor, utanmıyor. O güven bağı sağlanıyor.


Mağdur çocuk uzman ve psikoloğu bir abla bir kardeş olarak görüyor ve kendisi ifade ediyor ve hiçbir zaman suçlu ile mağdur birbirini görmüyor ve karşılaşmıyorlar. Artık bu ortamda uzman eşliğinde ev ortamında ilgili hakim ya da savcı, arkadaşımıza yaşı-gelişimi durumlarına göre sorular iletiyor. Aldıkları cevaplar hakim ya da savcı tutanaklara geçiriyor ve yargı süreci bu şekilde devam ediyor.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum