Mehmet Koç'un Kaleminden Başkanlık veya  Parlamenter Sistem Ne Farkeder?

Mehmet Koç'un Kaleminden Başkanlık veya  Parlamenter Sistem Ne Farkeder?
Editör: Söyler Haber
03 Kasım 2020 - 16:27
MEHMET KOÇ'UN KALEMİNDEN
Başkanlık veya 
Parlamenter Sistem
Ne Farkeder?
Mehmet Koç

Türkiye'de bir tartışmadır gidiyor. Muhalefet, Parlamenter sisteme yeniden dönülmesini savunurken, iktidar partileri ise, mevcut sistemi savunuyor ve daha da güçlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Eğer amaç cumhuriyet ve demokrasi ise, eğer böyle bir sistemle vatandaş memnuniyetini sağlamak amaçlanıyorsa, ister başkanlık sistemi, ister parlamenter sistem olsun biz vatandaşlar için ne fark eder ki ? 

İnsan haysiyeti, hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı olduktan sonra  sistemin adının ne olduğu, yetkinin hangi makam tarafından kullanıldığı, yurttaş için fark etmiyor. 

Burada önemli olan Cumhuriyet ile birlikte demokrasidir. Tabi ki ileri bir demokrasi olması çok daha gurur verici olur.

Nitekim dünyada, bu şekilde çok sayıda devlet vardır. Halen bütün uygar devletlerin nerede ise tamamında demokrasi vardır.

Demokrasilerin özelliği halk, yöneticilerini kendisi seçiyor.  Ayrıca Demokrasilerde; evrensel hukuk devleti ilkeleri ne ise onlar uygulanıyor, 

Yasama, Yürütme ve Yargı, ayrı olup üçü de, biri birinden tamamen bağımsızdır. 

Daha da önemlisi bir kurallar rejimi olan Demokrasilerde, temel hak ve özgürlükler anayasal ve yasal güvence altındadır.

Demokrasinin bir başka güzelliği ise, yönetenler her zaman hesap verme durumunda oldukları için yönetimde şeffaflık da en üst seviyededir. 

Onun içindir ki  demokratik sistemlerde bağımsız ve hür basın,  çok etkin bir şekilde çalışıyor ve kamu oyundan hiç bir şey gizlenemiyor. 


Öte yandan tam teşekküllü demokrasilerde sadece milletvekilleri yada belediye başkanları seçimle iş başına gelmiyor. Valiler bile halk oyu ile göreve geliyorlar.

O nedenle halk memnuniyeti, elden geldiğince en üst seviyede korunuyor. Aksi durumda bir sonraki seçimlerde yeniden göreve gelememe söz konusu olabiliyor.

Yine demokratik sistemlerde seçimler düzenli aralıklarla yapılıyor. Ayrıca seçimlere birden çok partinin katılması da, keza demokrasinin bir başka güzelliğidir. Çünkü demokrasilerde hiç bir dönemde tek parti hakimiyeti olmuyor.

O sebeple muhalefet partilerinin, iktidar olma şansı her zaman vardır. Onun için de muhalefet, sürekli, yarın iktidar olacakmış gibi bir çaba içinde oluyor.

Binaenaleyh siyasal yönetimlerde önemli olan demokrasidir, cumhuriyettir. 
Çünkü demokratik sistemler evrenseldir. Başkanlık Sistemi yada Parlamenter sistem olması, hiç bir zaman demokrasiye halel getirmez. 

Asıl olan DEMOKRASİ

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum