DESK Platformun "Doğubayazıt İl Olsun" Kampanyası

Doğubayazıt Eğitim, Sağlık ve Kültür Platformu (DESK) “Doğubayazıt İl Olsun” gündemiyle Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda Doğubayazıt ilçesindeki köy ve mahalle muhtarları ile bir toplantı gerçekleştirdi.

DESK Platformun "Doğubayazıt İl Olsun" Kampanyası
Editör: Söyler Haber
20 Temmuz 2022 - 00:58 - Güncelleme: 23 Ocak 2023 - 13:45



DESK platformu Doğubayazıt il olsun kapsamında
Doğubayazıt köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi.

Doğubayazıt Eğitim, Sağlık ve Kültür Platformu (DESK) “Doğubayazıt İl Olsun” gündemiyle Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda Doğubayazıt ilçesindeki köy ve mahalle muhtarları ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda bir konuşma yapan DESK Platform Başkanı Cemal Ersu, “Duyarlılık göstererek toplantıya katılan bütün muhtarlarımıza sonsuz teşekkürler ediyorum. Toplanmamızın amacı Doğubayazıt’ın il olması için her kesimin bilgilendirilmesidir. Bütün STK Başkan ve yönetimleriyle diyalog halindeyiz. STK ve Doğubayazıt’lı iş insanlarımızın ile bir araya gelerek ve yapacağımız istişarelerden sonra bunların aracılığıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile bir randevu talebimiz olacaktır. Doğubayazıt’ın il olmayı hak ettiğini, daha doğrusu müktesep hakkı olduğunu, yani 1514 yılından 1927 yılına kadar yüz yıllarca il olduğu zamanında Van, Erzurum, Kars ve çevre bölgelerin Doğubayazıt iline bağlı olduğunu dile getireceğiz. Tarihi ipek yolunun üzerinde bulunması nedeniyle yıllarca ticarete hizmet vermektedir. Yani burada kültür alışverişi olmuş, ticaret olmuş, insan göçleri olmuştur. İnsanların gidiş gelişleri toplu halde vücut bulmuş bir memlekettir, dolayısıyla kültürel değişimin merkezi olduğu bir yerdir. Tüm hizmetleri hak ettiğimiz bir şekilde alabilmemiz için Doğubayazıt’ın il olması şarttır.

Ersu; Siz muhtarlardan da bir ricamız olacaktır; sizde kendi çevrenizde irtibatlı olduğunuz, Ankara’da irtibatta bulunduğunuz etkili ve yetkili kişilerden, bu dostlardan da mutlaka Doğubayazıt’ın il olabilmesi için sizin destek istemeniz gerekmektedir. Doğubayazıt halkı olarak bir araya gelerek, birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilirse yapamayacağımız hiçbir şey yoktur. Devlet büyüklerimiz ile yapacağınız toplantılarda bizim burada yaptığımız çalışmalardan bahsetmeniz gerek, ilçemizin her kesimi top yekûn il olmayı istiyor diyebilmeniz lazım. İrtibatlı olduğunuz kurum, kuruluşlar diyecekler ki; bu toplumun böyle bir talebi var biz Doğubayazıt’ı il yapalım diyeceklerdir.


Başkan Ersu; Doğubayazıt 1927 yılına kadar vilayetti, yasada il olması için üç kriter vardır. 1-coğrafi, 2- iktisadi 3- kurumsal ilişkiler bu anlamında kanun gelişmişlik istiyor. Bunların tamamında ülkemizde bulunan birçok ilimizden daha iyi durumundayız. Bizim ilçemiz Ardahan, Kilis, Bayburt ve Tunceli’den nüfus olarak ve kanunda il olma şartından daha fazlası mevcuttur. Diyadin ve Çaldıran ilçelerine ziyaretlerimiz olacaktır. Bu ilçelerimizin de desteğini alarak bu ilçelerimizi Doğubayazıt’a eklediğimiz zaman iki kat değil beş kat daha fazla büyük olacaktır. İlçemiz hem nüfus anlamında hem de yüz ölçümü anlamında il olmasını engelleyen hiçbir kriter bulunmamaktadır. Gürbulak Sınır Kapısı Türkiye’nin ikinci büyük sınır kapısı, İshakpaşa Sarayı, Ağrı Dağı, Nuh’un gemisi, Meteor çukuru ve buz mağaraları, Urartu kaleleri, şafi cami, Ahmedi Hani (Hz), gibi tarihi ve dini turizmin olduğu yerlerimiz vardır. Tarım ve hayvancılık, Tekstil Kent, ARKOZ Çimento fabrikası, iki tane çakmak fabrikası, iki tane eldiven fabrikası, strafor fabrikaları, pasajlar ve birçok ticari alan mevcuttur. Turizm Bakanlığına bağlı 4 otelimiz ayrıca ilçemizde 14 otel mevcuttur. 6-7 tane uzun yol otobüs firmamız vardır. Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Şoförler ve Otomobilciler Odası, Esnaf ve Kredi Kefalet Odası, ayrıca onlarca dernek bulunmaktadır. 150 yataklı devlet hastanesi, Diş ve Ağız Sağlığı Hastanesi, Özel Mediza Hastanesi, Onlarca Uluslararası Tır Şirketleri, ona yakın antrepo mevcuttur. Cuma günü Doğubayazıt’lı iş insanlarımız ilçemize gelecek, Murat Camping de bir toplantı düzenleyeceğiz. Siz muhtarlarımızı da bu toplantıya bekliyoruz. Bir imza kampanyasını başlatacağız. Muhtarlarımız bire bir aktif görev alması şart kendi köy ve mahallelerinde verecek olduğumuz dilekçelere hemşehrilerimizin imzalarını alıp DESK Platformuna teslim edeceksiniz. Bizlerde ıslak imzaları yetkili kurumlara teslim ederek il olma talebimizi ileteceğiz” dedi.

Toplantıya Köy ve Mahalle Muhtarlarının yanı sıra DESK Platformu üyeleri; Tahir Konyar, Ahmet Can, Sıddık Söyler, Tamer İsmailoğulları ve Hamza Salman katıldılar.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum