​​​​​​​AĞRI MİLLETVEKİLİ EKREM ÇELEBİ, TBMM'DE AK PARTİ GRUBU ADINA BİR KONUŞMA YAPTI.

​​​​​​​AĞRI MİLLETVEKİLİ EKREM ÇELEBİ, TBMM'DE AK PARTİ GRUBU ADINA BİR KONUŞMA YAPTI.
Editör: Söyler Haber
09 Aralık 2021 - 16:55


AĞRI MİLLETVEKİLİ EKREM ÇELEBİ,
TBMM’DE AK PARTİ GRUBU ADINA BİR KONUŞMA YAPTI.

AK Parti Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, bugün TBMM’de Hazine ve Maliye Bakanlığı Bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına bir konuşma gerçekleştirdi.

 “Ekonomimiz 2022 yılında; •Düşük faizle birlikte •Yatırımı teşvik etmek, üretimi ve istihdamı artırmak suretiyle, •Enflasyonu etkisiz hale getiren bir büyüme kaydedecektir”.
 
AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi’nin TBMM yaptığı konuşması; Saygıdeğer milletvekilleri,

pandeminin beraberinde getirdiği sosyal ve ekonomik zorlukları hep birlikte yaşıyoruz.
Böylesine zorlu bir dönemde ülkemiz başarılı bir sınav verdi. Salgın sonrası dönemin ekonomik yapılanmasına uygun, sürdürülebilir, güçlü ve kaliteli bir büyüme sürecinin sağlanması amacıyla Ekonomik Reform Programı'nı uygulamaya aldık.
Programda yer alan yapısal politikaları büyük bir kararlılıkla ve açıkladığımız takvime uygun olarak sürdürüyoruz. Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm gibi geleceğin eğilimleri ışığında, daha rekabetçi ve çok daha dinamik, yüksek bir ekonomik kalkınmayı hedefliyoruz.
Gelir politikalarımızla yatırımları, katma değer üretimi, ihracatı, yurt içi tasarrufları ve nitelikli istihdamı destekliyoruz, böylece ekonomimizin gücüne güç katıyoruz.

Saygıdeğer milletvekilleri,
Hepinizin bildiği gibi, 2020'de dünya ekonomisi yüzde 3'ten fazla küçüldü, dünya ticareti daraldı, istihdamda muazzam bir kayıp yaşandı, dünya büyük bir krize girmiş oldu.
Türkiye'de ise ekonomimiz 2020'de yüzde 1,8 oranında büyüme kaydetti, pozitif ayrıştık.
Küresel ekonominin 2021 yılında yüzde 5,6 civarında büyümesi bekleniyor.
Son üç çeyrekte yüzde 11,7'yi biz zaten sağladık, bu son çeyrek de -ne katkı gelirse gelsin- yüzde 9'un üzerinde büyüyeceğimizi gösteriyor. Aslında bu rakamımız yüzde 10 ama biz bunu şu anda yüzde 9 olarak söylemek istiyoruz.
Yine, 2021'deki bütçe performansı da gayet iyi durumda. Başlangıçta yüzde 4,3 olarak öngörülen bütçe açığı hedefi yıl içerisinde yüzde 3,5 olarak revize edildi, yılsonunda ise bu rakamının yüzde 2'nin altında gerçekleşmesini bekliyoruz; üstelik bu performansı Hükûmetimizin -sosyal politikalar üretme anlamında- 150 milyar liralık vergi kaleminden vazgeçmiş olmasına rağmen biz bunu gerçekleştirdik ki bu yasayı da hep birlikte çıkardık.
Yine, bütçe açığını düşürdüğümüz için borçlanma ihtiyacımız da azaldı. 2021 yılı için 619 milyar TL olarak öngördüğümüz borçlanmamızın 464 milyar TL olmasını öngörmekteyiz.
 
Saygıdeğer milletvekilleri,
Yılın ilk dokuz ayında toplam istihdamda 2,2 milyon artış sağladık ki ben bunu çok önemsiyorum işin açıkçası. Sektörel bazda baktığımızda, hizmet sektöründe 1 milyon 328 bin kişi, sanayi sektöründe 540 bin kişi, tarım sektöründe 167 bin kişi, inşaat sektöründe ise baktığımızda 159 bin kişiye istihdam artışı sağlanmıştır.
Böylece, Türkiye, OECD ülkeleri arasında istihdamını en hızlı artıran ülkelerden biri olmuştur. İhracat da ise kasım ayı itibarıyla -yıllıklandırılmış olarak bunu özellikle arz etmek istiyorum- 221 milyar dolar seviyelerine ulaşarak yeni bir Türkiye rekoru kırılmıştır.
Yine, Türkiye ekonomisi, yüksek büyümeyle düşük cari açığı aynı anda yakalama şansını elde etti. Bu gelişmelerle, özellikle 2021 yılında cari açığının millî gelirine oranının program hedefi olan yüzde 2,6'nın da altında gerçekleşmesini beklemekteyiz. Ekonomik modelimiz, serbest piyasanın olduğu ama üretim, ihracat ve istihdam odaklı bir şekilde cari fazla vererek büyümenin sağlandığı bir model.
   
Değerli milletvekilleri,
Tabii ki bütçelerde, özellikle pazartesi gününden beri, bize burada katkı sunan, eleştiri getiren, öneri sunan herkese ben huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
 
Ama bir de şöyle geriye dönük olarak gittiğimizde, ben, eski Türkiye'yi biraz daha hatırlamakta yarar olduğuna kanaat getiriyorum. AK PARTİ iktidarlarından önce âdeta iflas etmiş Türkiye'yi, sağlıktan savunmaya, ulaşımdan enerjiye, eğitimden sanayiye kadar her alanda biz AK Parti olarak güçlü bir ülke hâline getirdik.

Ülkemizin cari açığını oluşturan en önemli kalem olan enerji giderlerini azaltacak pek çok yeni gelişmeye bu dönemde hep birlikte şahit olduk. Karadeniz'de 540 milyar metreküp doğal gaz rezervine eriştik; inşallah, bundan sonra, 2023'te de bunu çıkaracağız. Yine, Akdeniz'de yeni sondaj gemilerimizle birlikte petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına devam ediliyor.

Gelişmiş ülkelerin dahi gelip de özellikle ülkemizde belgesellere konu ettikleri İstanbul Marmaray'dan tutun Avrasya Tüneli'ne, Osmangazi Köprüsü'nden, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne ki bunu da Ağrılı bir iş adamımız yaptı; burada da kendisine teşekkür ediyorum.

Ben bu vesileyle 2 Bakanlığımızın da bütçesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum