ÜLKE EKONOMİSİNE, AĞRI İLİNE BÜYÜK KATKI VE İSTİHDAM SAĞLAYACAK DEV PROJE

ÜLKE EKONOMİSİNE, AĞRI İLİNE BÜYÜK KATKI VE İSTİHDAM SAĞLAYACAK DEV PROJE
Editör: Söyler Haber
11 Haziran 2021 - 17:05
ÜLKE EKONOMİSİNE, AĞRI İLİNE BÜYÜK KATKI VE İSTİHDAM SAĞLAYACAK DEV PROJE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla hızlandırılan Çevresel Etki Değerlendirme çalışması ve fizibilite çalışmaları dahil olmak üzere takip edilen projede bugüne kadar 197 adet sondaj çalışması gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yıl sondaj çalışmalarının numuneleri Avustralya’ya gönderilmiş, gelen sonuçların olumlu olmasıyla Koza Altın bünyesinde tesisin kurulması için çalışmalara hız verilmişti.

10 Haziran 2021 tarihinde bugün temel atma töreni gerçekleştirilen Diyadin İlçesi sınırlarında bulunan Mollakara Altın - Gümüş Üretim Tesisi projesinde üretim tesisinin inşaatına başlanması ile birlikte 2022 yılı son çeyreğinde ilk altın - gümüş dökümü yapılacaktır.

Üretim tesisi ve madende toplam 500 kişilik istihdam sağlanacak. Buna ek olarak madencilik sektöründe dolaylı istihdam çarpanı 4.6 olması sebebiyle bölgede ek olarak 2.300 hemşehrimize de fayda sağlanacak, ekmek kapısı olacak.

Yaklaşık maliyetinin 160 milyon dolar olacağı tesisin, yeni sondaj arama çalışmalarına vakit kaybetmeden başlanarak altın rezerv miktarının artırılması ve işletme ömrünün 20 yıla kadar çıkarılmasını hedefleniyor.

İstihdam odaklı tesislerin daha fazla açılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde merkezi hükümet gecesini gündüzünüze katarak çalışmalara devam ediyor.

Ağrı İlinin var olan potansiyelini en verimli şekilde değerlendirerek; yatırım, istihdam ve iş gücü alanlarında çalışmalar sürdürülecektir.

Ağrı’da Koza Altın İşletmeleri’ne ait Mollakara Altın Madenin temelini bakanlar bürokratlar vatandaşlar ile birlikte atıldı.

 2022’de devreye alınacak tesis ile altın üretiminde 2023 hedefi olan 100 ton üretime bir adım daha yaklaşacak.

 AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi yaptığı açıklamada: 24. Dönem Milletvekilliğim sürecinde de takip ettiğimiz Mollakara Projesinin temelini bugün ilimize teşrif eden, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez ve AK Parti Grup Başkanvekilimiz Mustafa Elitaş ile birlikte atmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Ülke ekonomimize ve ilimize büyük katkı ve istihdam sağlayacak dev projeye destek ve katkılarından dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Bakanlarımız ve TMSF Başkanımıza teşekkür ediyorum. dedi

 
2022 yılının sonunda ilk altın dökümünü gerçekleştirecek tesisin Temel Atma Töreni’nde konuşan TMSF Başkanı Muhiddin Gülal: “Mollakara’da çok ciddi bir rezerv var, bütçemize çok büyük katkı sağlayacak bir rezerv bu. Bu tesis ile bölgeye sosyal olarak çok ciddi katkı sağlayacak bir istihdam yapısı oluşturulacak.” dedi.
 
İlimizin ekonomisi ve istihdamına katkı sağlayacak önemli ve hayırlı bir vesile ile bir arada olduklarını belirten Vali Dr. Osman Varol: “Çok büyük potansiyellere sahip ilimizde bu önemli yatırım vesilesi ile onur konuğumuz olan Bakanlarımız ve siz kıymetli hazirun ile bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Biliyor ve görüyoruz ki bu potansiyelleri meydana çıkarabilmek bir vizyon, bir irade gerektirir. Bu vizyon, irade ve liderliği gösterip ülkemizi dünya sahnesinde sözü geçen bir ülke haline getiren, ilimizde bu denli büyük yatırımı mümkün kılan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Ülkemizin yeraltı ve yer üstündeki kaynaklarını işleyebilecek güce sahip olduğunu vurgulayarak 0.92 tenörlük madenin çevreye duyarlı olarak işleneceğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Ağrı tarihi, kültürü, coğrafyası ve barındırdığı potansiyeli ile bizim gönlümüzde çok önemli bir yere sahip. Asya’ya açılan kapımız olan Kadim Kent Ağrı’mızın üretim ve istihdamını destekleyecek projelerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
 
Madencilik sektöründe katma değeri en yüksek olan madenin altın olduğunu vurgulayarak konuşmalarına başlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: “Taş üzerine taş koyma şiarı ile Türkiye’yi büyütmenin, geliştirmenin gayreti içerisinde olduk. Türkiye'nin dört bir yanında yürüttüğümüz alt yapı ve üst yapı projeleri ile daha modem, yaşanabilir, çağdaş bir Türkiye’nin temellerini attık.” dedi.
 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Ağrı Valisi Osman Varol, İlçe Kaymakamları, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, AK Parti Ağrı İl Başkanı Av. Halil Özyolcu, AİCU Rektörü Abdulhalik Karabulut, Iğdır Üniversitesi Rektörü Mehmet Hakkı Alma, Bakanlık bürokratları, Koza Altın İşletmeleri yöneticileri, AK Parti İlçe Teşkilat Başkanları ve halkın katılımlarıyla Ağrı ili Diyadin İlçesi Mollakara köyünde Koza Altın İşletmeleri tarafından Altın Üretim Tesisinin temeli Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu tarafından yapılan dualar eşliğinde atıldı.

 


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum