Seyda Molla Musa Celalî'nin vefatının 1. Yıldönümü vesilesiyle anma programı düzenlendi.

 Seyda Molla Musa Celalî'nin vefatının 1. Yıldönümü vesilesiyle anma programı düzenlendi.
Editör: Söyler Haber
04 Aralık 2022 - 11:51 - Güncelleme: 04 Aralık 2022 - 11:58



SEYDA MOLLA MUSA CELALÎ'NİN VEFATININ 1. YILDÖNÜMÜ VESİLESİYLE ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ.

Merhum Seyda Molla Musa Celalî (Geçit)’in vefatının 1. Yıldönümü vesilesiyle Doğubayazıt ilçesinde kurduğu medresesinde bir anma programı düzenlendi.

Doğubayazıt İlçesini yetiştirdiği son dönem âlimlerinden Merhum Seyda Molla Musa Celalî (Geçit)’in vefatının 1. Yıldönümü vesilesiyle, Doğubayazıt ilçesinde kurduğu medresesinde bir anma programı düzenlendi.

Bu programa Seyda Molla Musa Celalî'nin talebeleri, dostları ve sevenleri bir araya gelerek onunla ilgili yaşadıkları hatıralarını anlattılar.

Anma programına, Ağrı, Kars, Iğdır, Van gibi çevre illerden ve Patnos, Diyadin, Taşlıçay, Eleşkirt ve diğer ilçelerden gelen talebeleri onun ilmi çalışmalarından, medrese eğitimi konusundaki gayret ve fedakarlıklarından, ilme ve bölgeye yaptığı hizmetlerinden bahsettiler.

Program Seydanin Oğlu Molla Muhammed Reşid Geçit ‘in Kuran Tilaveti ile başladı. Daha sonra aile adına açılış konuşması yapan Iğdır İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Seyid Geçit, bir senelik hasret dönemi içinde maddi ve manevi desteklerini veren herkese ve seydanın talebe ve dostlarına teşekkür edip aile adına hoş geldiniz dileklerini iletti.

Seydanın ilk dönem talebelerinden Molla İbrahim Öztürk seydanın 1958 yılından itibaren ders vermeye başladığını ve vefat ettiği 2021 yılına kadar binlerce talebe yetiştirdiğini belirtti.

Seydanin vefatının son iki haftasında Ağrı Devlet Hastanesi'nde yanında bulunan Ağrı Buhari Medresesi müderrisi Molla Musa Demir son günlerdeki yaşadıklarımı anlatarak dinleyicileri duygulandırdı. Seydanin kendisine "Artık vadem tamam oldu, ahirete irtihal etmek istiyorum" dediğini, kendisinin de seydaya "Biz sizin yaşamanızı istiyoruz, zira bizim sizin gibi bir alime ihtiyacımız var." dediğini ifade etti. 

Kars'ta medresesi olan müderris Şeyh Muhammed Emin Bulut da küçük yaşta seydanın yanına geldiğini, Seyda ile babasının eski aile dostu olduğunu, dolayısıyla Seyda ile ilgili birçok hatırasının olduğunu belirttikten sonra seydanın eğitim metodu, edebi, ahlaki ile ilmi çalışmalarından bahsetti. Molla Mehmet Emin seydanın hem Arap dili edebiyatı, hem Tefsir, Hadis, Fıkıh gibi İslami  ilimlerde ikna edici, bilgilendirici ve doyurucu dersler verdiğini, bu derslerinde çağdaş bilim dallarının verilerinden de faydalandığını, çağımız muasır âlimlerinin eserlerini o dönemde büyük imkansızlıklar içinde temin ederek öğrencilerine okuttuğu, hem dini kültür hem de genel islami kültür konusunda bölge uleması arasında özel yeri olduğunu, medrese derslerinde ufuk açıcı yenilikler yaptığını, örneğin sözlük ve atlas kullanma becerisini Kuran Kıraati seviyesinde iken seydadan öğrendiğini ifade etti.

Yine talebelerinden olan Karabulak Köyü İmamı Molla Muhammed seydanın edep, tevazu, ilim konusunda birçok meziyetlerinin bulunduğunu, bunların bir programla anlatılamayacak kadar çok olduğunu açıkladı.

Seydanin medresesinde 9 sene sorumlu müderrislik yapan ve Kars'da Medresesi bulunan Molla İsmail Şan da Doğubayazıt ilçesindeki medresenin kuruluşu konusundaki sıkıntıları ve o dönemin şartlarının zorlukları konusunda bilgi vererek seydanın bu medreseyi buradaki talebeleri, akrabaları ve dostlarının desteğiyle büyük zorluklarla kurarak bizlere miras ve emanet bıraktığını, seydanın evlatları ile talebelerinin medreseye sahip çıkmaları gerektiğini belirtti.

Seydanin dostlarından olan Ağrılı Âlim ve Müderris Seyda Molla Zeki Polat da Seyda ile ilgili yazdığı şiiri okudu, Seyda hakkında önemli bilgiler verdi.

Yine Eleşkirt'te medresesi bulunan ve Medrese Eğitimini seydanın yanında bitirdiğini söyleyen Molla Abdusselam Şadî de medrese sorunlarını dile getirdi, seydanın hayatından örnekler vererek bu tür sorunların çözümü konusunda Seydadan örnek alınması gerektiğini söyledi.

Toplantıya Ağrı ve Çevre illerinden birçok müftü, vaiz, müderris, imam-hatip, medrese talebesi ve hocası katıldı.

Hafta içinde Seyda Molla Musa Celalî'nin ruhuna hediye edilmek üzere okunan hatmi şeriflerin duasını yapan ve seydanın orta kuşak talebelerinden olan ve Iğdır Nuh Nebi Camii imamı olan Molla Ahmet Karaçöl de dua ederek kapanış konuşmasını yaptı.

Toplantının ardından ikindi namazı kılındı. Bütün katılımcılar bu güzel programı düzenledikleri için Seyda Molla Musa 'nin evlatlarına teşekkür edip serhat illeri medreseleri arasında tanışma ve kaynaşma sağlayan bu toplantının her sene yapılmasını teklif ettiler.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum