İhtisas Üniversitesi Iğdır'ın Gelecek Yüz Yılını Şekillendirecek

İhtisas Üniversitesi Iğdır'ın Gelecek Yüz Yılını Şekillendirecek
Editör: Söyler Haber
07 Şubat 2022 - 18:19


İhtisas Üniversitesi
Iğdır’ın Gelecek Yüz Yılını Şekillendirecek

Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, Iğdır Üniversitesinin YÖK tarafından "Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler" alanında ihtisas üniversitesi ilan edilmesinin, Iğdır'ın gelecek yüz yılını şekillendireceğini ifade etti.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında Iğdır Üniversitesi, geçtiğimiz kasım ayında “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisas üniversitesi ilan edildi.
Bu bağlamda Rektör Yardımcısı ve Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, geçen süreçte yapılan ve planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“Ürünlerimiz Dünyanın Değişik Pazarlarında Satışa Sunulabilecek”
Iğdır Ovası’nın Türkiye’de mikro klimaya sahip çok özel ve ender ovalardan biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Demirtaş, kuraklık ve tuzluluk gibi nedenlerle toprakların yarısına yakınının kullanılmadığını belirtti. Demirtaş, ardından Üniversitemizin ihtisas üniversitesi kapsamındaki hedeflerini şöyle özetledi;
“İhtisas üniversitesi olmamız hasebiyle bu kullanılmayan toprakları kullanılabilir hale getirmek, buralarda yetişebilecek ürünleri tespit edebilmek ve buradan elde edilecek ürünleri, ilaç, gıda, kozmetik ve birçok sanayi kuruluşunda kullanılabilecek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek gibi bir amacımız var. Iğdır Ovası’nda yetiştirilebilecek tarımsal ürünler, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüldüğünde hem çiftçilere ciddi ekonomik katkı sağlayacak, hem de ürünlerimiz dünyanın değişik pazarlarında satışa sunulabilecek.”
“Altmışın Üzerinde Proje Hazırlandı”
İhtisas Üniversitesi ilan edildikten sonra hiç zaman kaybetmeden çalışmalara başladıklarını aktaran Rektör Yardımcısı Demirtaş, ardından şunları kaydetti;
İhtisas üniversitesi olduktan sonra bu ivme ile genel bütçe kaynaklarını beklemeden hızlı bir şekilde farklı projelerle de destekleyip bunu belirli bir noktaya getirme çabamız ve gayretimiz oldu. Bu kapsamda bugüne kadar ondan fazla toplantı yapıldı. Çiftlilerle görüşmeler yapıldı, ikili görüşmeler yapıldı. Çiftçiler ve eczacılar ile yapılan görüşmeler, ilgili devlet kurumlarının katkıları ve ortak toplantılar ile bunu olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar altmışın üzerinde proje hazırlandı.  Bunları birleştirerek yirminin üzerinde proje çıkardık. Bunlar üzerinde de yoğun çalışmalarımız sürüyor. Projeler tamamlandıktan sonra sadece ihtisas üniversitesi kapsamında ilgili yerlere sunmayacak, farklı proje kaynaklarını da kullanarak daha çok bütçe alıp Iğdır’da çiftçinin yüzünü güldürebilecek, ürününü değerlendirebilecek, sadece iç pazara değil, dış pazara sunabilecek bir noktaya gelmeyi planlıyoruz.”
“Iğdır’ın Gelecek Yüz Yılı Şekillenecek”
Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, Iğdır ürünleri denildiği zaman kişinin aklına “Organik Tarım” gelmesi gerektiğini, sadece bunu dahi yerleştirebilmenin başlı başına büyük bir başarı olduğunu kaydetti.
Ayrıca planlanan projelerin hayata geçirilmesi halinde Iğdır’ın gelecek yüz yılının şekilleneceğini ve kentin “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında bir marka olabileceğini vurgulayan Demirtaş, başta çiftçiler olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür ederek sözlerine son verdi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum