Iğdır Üniversitesi "Hidro Iğdır" Takımı TEKNOFEST 2022 Finalinde!

Iğdır Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Mehmet Ali Tor liderliğindeki “Hidro Iğdır” takımı tarafından geliştirilen “Ultrasonik Akım Gözlem İstasyonu ve Taşkın Erken Uyarı Sistemi” projesi, TEKNOFEST 2022’de finale adını yazdırmayı başardı. 

Iğdır Üniversitesi "Hidro Iğdır" Takımı TEKNOFEST 2022 Finalinde!
Editör: Söyler Haber
13 Ağustos 2022 - 11:21




Iğdır Üniversitesi “Hidro Iğdır” Takımı TEKNOFEST 2022 Finalinde!

Iğdır Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Mehmet Ali Tor liderliğindeki “Hidro Iğdır” takımı tarafından geliştirilen “Ultrasonik Akım Gözlem İstasyonu ve Taşkın Erken Uyarı Sistemi” projesi, TEKNOFEST 2022’de finale adını yazdırmayı başardı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) yürütücülüğünde, Türkiye'de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Türkiye'nin ilk ve tek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2022’de finale kalanlar geçtiğimiz günlerde açıklandı. Söz konusu festivale Iğdır Üniversitesi de adını yazdırdı.
“Ultrasonik Akım Gözlem İstasyonu ve Taşkın Erken Uyarı Sistemi” projesi ile finale kalan “Hidro Iğdır” takımı, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması, “Afet Yönetimi” kategorisinde ön değerlendirmede 100 üzerinden 96 puan aldı. İlgili projeyle, olası sel ve su taşkınlarından önceden haberdar olunması ve böylece can ve mal kayıplarının en aza indirgenmesi hedefleniyor.  
Projenin detayları ile ilgili açıklama yapan İnşaat Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Mehmet Ali Tor, erken uyarı sistemi projesinin önemine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Maalesef ülkemizde sıkça yaşanan sel ve su baskınları, can ve mal kayıplarına neden olabiliyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşanan sel faciasında onlarca vatandaşımızı kaybettik. Pek çok ev ve araç kullanılamaz hale geldi. Biz de geliştirdiğimiz uyarı sistemi ile sel felaketinden önceden haberdar olunmasını ve gerekli tedbirlerin hemen alınmasını sağlamayı amaçladık.”
“Taşkını Önceden E-Posta ile Haber Veriyor”
Erken uyarı sistemlerine Türkiye’de ender rastlandığına ve sistemlerin kesin ölçüm konusunda yetersiz kaldığınada değinen Tor, “Veri kaydedici ünitesine kadar bizim tarafımızdan geliştirilen erken uyarı sistemimiz, diğer sistemlere göre daha hassas ölçümler yapabiliyor. Böylece hata payı en aza iniyor. Erken uyarı sistemimiz, yerleşim yerleri içerisinden geçen ve taşkın riski oluşturan akarsuların memba noktalarına kurularak yerleşim yerleri içerisinde taşkına neden olabilecek akımları tespit ediyor. Hemen ardından tahliye işlemlerinde görevli birimlere ve yerel halka e-posta yoluyla uyarılar göndererek tahliye için yeterli zamanı kazandırıyor.” şeklinde konuştu.
Son olarak proje hazırlama sürecindeki desteklerinden dolayı Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selahattin Çelebi, Prof. Dr. Senayi Dönmez, Prof. Dr. İbrahim Demirtaş ile proje süresi boyunca yardımcılarını esirgemeyen hocaları Prof. Dr. Ahmet Tekeli ve Doç. Dr. Selçuk Ekici’ye teşekkür eden Tor, “İnşallah Rize’de düzenlenecek finalden birincilikle okulumuza dönmeyi hedefliyoruz. Bunu başaracağımıza yürekten inanıyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı. 



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum