HDP'Lİ DOĞUBAYAZIT BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNDEN MEZARLIKLARIN DÜZENLENMESİNE RET

Doğubayazıt’ta Bulunan Mezarlıkların Düzenlenmesi Hakkında” Ekim ayında AK Parti Doğubayazıt Belediye Meclis Üyeleri adına grup başkanı Sıddık Söyler tarafından verilen önerge Kasım Ayı meclis toplantısında Doğubayazıt HDP gurubunun verdiği 14 RET oyu ile kabul edilmemiştir.

HDP'Lİ DOĞUBAYAZIT BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNDEN MEZARLIKLARIN DÜZENLENMESİNE RET
Editör: Söyler Haber
11 Kasım 2020 - 03:20 - Güncelleme: 11 Kasım 2020 - 16:55
HDP'Lİ DOĞUBAYAZIT BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNDEN MEZARLIKLARIN DÜZENLENMESİNE RET
 
“ÖLÜSÜNE SAYGISI OLMAYANIN DİRİSİNE SAYGISI OLMAYACAKTIR”

DOĞUBAYAZIT BELEDİYE MECLİSİNDEN DOĞUBAYAZIT HALKINI DERİNDEN ÜZEN BİR KARAR

Doğubayazıt’ta Bulunan Mezarlıkların Düzenlenmesi Hakkında” Ekim ayında AK Parti Doğubayazıt Belediye Meclis Üyeleri adına grup başkanı Sıddık Söyler tarafından verilen önerge Kasım Ayı meclis toplantısında
Doğubayazıt HDP gurubunun verdiği 14 RED oyu ile kabul edilmemiştir.

Önerge sahibi Sıddık Söyler mecliste yaptığı konuşmasında “ Doğubayazıt’lı olup da dışarıda bulunan vatandaşlarımız 10-15 yıl sonra kendi memleketlerine geldikleri vakit ailelerine ait mezar yerlerini bulamamaktadırlar. Doğubayazıt şehrimizin mezar yükünü Koçkıran mahallesinde bulunan şehir mezarlığı taşımaktadır. Doğubayazıt Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından yaklaşık aylık bazda Koçkıran Mahallesinde bulunan şehir mezarlığında 45-50 cenazenin defin işlemleri yapılmaktadır. Koçkıran Şehir Mezarlığı’nın bu haliyle parsel, ada ve paftalara bölünmesi;  50 bin TL mal olacaktır. Adacıklara bölünüp, numarataj işleminin yapılmasıyla karmaşıklığın giderilmesi ve bu işlemlerin bilgisayar ortamına aktarılması doğru olacaktır. Türkiye geneli birçok belediye tarafından mezarlıklarda bu sistem kullanılmaktadır. Bundan önce Canan Korkmaz ve Rohat Özbey belediye başkanları döneminden, Doğubayazıt MEZ-DER yönetim kurulu üyeleri Fakrullah Çolak, Sıddık Söyler, Yaşar Ergül, M. Fatih Tanrıkulu ve Ahmet Mertbey olarak bugün burada sunulan önergenin aynısını MEZ-DER yönetim kurulu olarak biz yapalım dedik ama belediye başkanları mezarlıkların belediyelere ait olduğunu, belediye olarak kendilerinin yapacaklarını söylemişlerdir. Ama bugüne kadar verilen hiçbir vaat yerine getirilmemiş ve belediye başkanları tarafından bu sistem kurulmamıştır.
Son söz olarak “ÖLÜSÜNE SAYGISI OLMAYANIN DİRİSİNE SAYGISI OLMAYACAKTIR”.
dedi


Mecliste HDP gurubu adına söz alan gurubu başkanı Muhammed Çamlıbel “ HDP grubu olarak görüşümüz; Doğubayazıt şehir mezarlığının buna ihtiyacı yoktur. HDP gurubu olarak mezarlığın genişletilmesini istiyoruz. Doğubayazıt’da herkes kendi ailesinin mezar yerini biliyor, AK Partili meclis üyelerinin sunduğu bu öneriyi Doğubayazıt mezarlığına lüks buluyoruz.” dedi

HDP meclis üyesi ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Atasoy yaptığı konuşmasında “ Sıddık Söyler bu önerileriyle şov yapmaktadır. Doğubayazıt mezarlığının buna ihtiyacı yoktur. Peygamberimiz döneminde mezarlıklarda sadece bir taş bulunmaktaydı, bu öneri belediye bütçesine ek yük olacaktır. HDP gurubu olarak bu öneriyi RED ediyoruz.” dedi

Bu cevaplara karşılık Sıddık Söyler söz hakkı istemesine Meclis Başkanı Yusuf Göktürk tarafından verilen olumlu cevap ardından yaptığı konuşmasında “ Plan Bütçe Komisyonu hiçbir çalışma yapmadan bu komisyon raporunu meclise sunmuştur. 50 bin ( Milyar) TL ile yapılacak bu hizmet dışarıdan ve ilçe merkezinde ailesinin mezarlığını bulmakta zorlanan halkımıza lüks değil zorunlu bir hizmet olacaktır. HDP gurubu mezarlığın genişletilmesini istediklerini söylüyor. Mezarlığın genişletilmesi mezarlığın etrafında bulunan tüm evlerin belediye tarafından istimlak edilmek şartıyla 4-5 milyon TL (Trilyon) mal olacak bir durumdur. 50 bin TL belediye bütçesine yük olacak diyorlar, 4-5 milyon TL gibi büyük bir para belediyenin bütçesine yük olmayacak mı ve bu parayı nereden bulacaklar ben anlamıyorum ” dedi

AK Parti gurubu başkanı Sıddık Söyler ‘in talebi üzerine Doğubayazıt Mezarlıklar Müdürü Fakrullah Çolak dinlenmek üzere Meclis Başkanı tarafından meclise davet edilmiştir.

Doğubayazıt Mezarlıklar Müdürü Fakrullah ÇOLAK mecliste yaptığı konuşmasında “ Bu ay Koçkıran şehir mezarlığına 68 cenazenin defin işlemi olmuştur. Sıddık Söyler ’in sunduğu öneri olumlu bir öneridir. Önerilen önergede yapılacak olan işlemler belediyedeki mimarlar tarafından yapılacak olan ada-pafta ile yapılacak işlemlerin ardından getirtilecek sistem ile mezar taşlarının resimleri çekilerek, bu taşlar üzerinde bulunan ad soyad ve ölüm tarihleri sisteme eklenerek bu işlem yapılacaktır. Ayrıca eğer istenirse sanal alemde ayrı sistem yüklenerek dışarıda bulunan Doğubayazıtlı hemşerilerimiz Google üzerinde uzaktan kendi ailelerine Fatiha okuyabileceklerdir” .dedi

Doğubayazıt Belediyesi Meclis Başkanı Yusuf Göktürk meclis divanında yaptığı açıklamasında; komisyonun eksik bir çalışma yaptığını, raporun eksik olduğunu ve Sıddık Söyler arkadaşımıza bende katılıyorum. Komisyon tarafından yeni bir çalışma ve yeni bir rapor yazılmasını meclise öneriyorum.

HDP Grup Başkanı Muhammed Çamlıbel ve Plan Bütçe Komisyon Başkanı HDP’li Ömer Atasoy HDP’li Meclis Başkanı Yusuf Göktürk’ün önerisini RED ederek oylamaya geçilmiştir.

Oylamada AK Parti 5 Meclis Üyesi ve Bağımsız 5 Meclis Üyesi toplamda 10 üye önergeye evet oyu kullanmıştır.

HDP Meclis Üyeleri, Sıddık SÖYLER tarafından meclise verilen önergeye verdikleri 14 RED oylarıyla önerge oy çokluğuyla kabul edilmemiştir.

Plan Bütçe Komisyonunun düzenlemiş olduğu rapora 3 HDP komisyon üyesi; Ömer Atasoy, Mevlit Özçelik ve Ahmet İnan evet imzası atmışlardır. AK Partili Komisyon üyesi Sıddık Söyler ise komisyonun aldığı bu karar siyasi bir karardır. Alınan bu karara katılmayarak-ŞERH- koyuyorum yazmıştır.


EKİM AYINDA MECLİSE TOPLANTISINDA AK PARTİ GURUB BAŞKANI SIDDIK SÖYLER TARAFINDAN SUNULAN ÖNERGE MADDE MADDE AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.
BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞI’NA

DOĞUBAYAZIT
Konu: Önerge
Doğubayazıt’ta Bulunan Mezarlıkların Düzenlenmesi Hakkında.
              Doğubayazıt şehrimizin mezar yükünü Koçkıran mahallesinde bulunan Şehir Mezarlığı taşımaktadır.
Doğubayazıt Şehir Mezarlığı 1948 yılında kurulmuş olup, ilk olarak mezarlıkta bir Yüzbaşının mezar defin işlemleri yapılmıştır.
Doğubayazıt İlçemizde şuan irili ufaklı 17 adet mezarlık bulunmaktadır.
Doğubayazıt Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından yaklaşık aylık bazda Koçkıran Mahallesinde bulunan şehir mezarlığında 45-50 adet gasil, tekvin, teçhizat ve defin işlemleri yapılmaktadır.
72 yıl önce yapılan Doğubayazıt Şehir Mezarlığı’ndaki mezarlık yerleri hali hazırda tamamen dolum aşamasına gelmiş durumundadır.
72 yıl önce yapılan mezarlık, hizmet alanları günümüzün modern mezarlık hizmetlerine cevap verememektedir.
Doğubayazıt Şehir Mezarlığı gerek gasilhanesi gerekse de lavabo kısımları modernlikten uzak yapılar halini almıştır. Ayrıca rastgele gömülen cenazeler karmaşık bir yapılaşmaya neden olmuştur.
Kendi memleketlerinden uzak, başka yerleşim yerlerinde yaşayan Doğubayazıt’lı hemşerilerimiz, yıllar sonra baba ocağına geldikleri vakit kendi ailelerinin mezarlıklarını bulamamaktadırlar.
Bu durumun önüne geçilmesi için aşağıdaki önerilerimin dikkate alınması hususunda gereğini bilgilerinize sunarım. 08.10.2020
 ÖNERİLER
  1. Koçkıran Şehir Mezarlığı’nın bu haliyle parsel, ada ve paftalara bölünmesi;
ancak hali hazırda çok düzenli olmazsa bile adacıklara bölünüp, numarataj işleminin yapılmasıyla karmaşıklığın giderilmesi ve bu işlemlerin bilgisayar ortamına aktarılması doğru olacaktır.
 
  1. Yapılan çalışmalar neticesinde uzaklarda olan vatandaşlarımız bilgisayar üzerinden sanal ziyaretler yapıp kendi ailelerinin mezarlıklarını görerek, Fatiha okuma şansları dahi olabilecektir.
 
  1. Eski Doğubayazıt Belediye Başkanı Dr. Canan KORKMAZ döneminde Doğubayazıt Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafında Mal Müdürlüğü Milli Emlak şefliğine gönderilen yazıda, Çiftepınar Mahallesi olarak geçen 3 parsele müracaat edilmiş olup; ancak 10 yıldır gönderilen yazılara cevap alınmamaktaydı. Eski AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma SALMAN tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Milli Emlak Müdürlüğüne yapılan girişimler sonucunda, Çiftepınar Mahallesinde bulunan imar planında belediye hizmet alanı olarak ayrılan mülkiyeti hazineye ait 581 ada 16 parsel numaralı ve 296,423,83 m2 yüzölçümlü taşınmaz sayı: 66844966-400-E-21504 konu:3121-136751 Ağrı Doğubayazıt Belediyesi Mezarlık Tahsisi 16.09.2020 tarihinde Doğubayazıt Belediyesine tahsis edilmiştir.
 
  1. Yeni Mahalle Yeni Şehir Mezarlığı tam donanımlı ve modern bir mezarlık haline dönüştürülmesi için gerekli çalışmalarının Doğubayazıt Belediyesi tarafından biran önce yapılması,

     
Buna göre:

a) : Yeni Mahalle Yeni Şehir Mezarlığında Parselasyon, ada ve pafta işlemlerinin titizlikle yapılması
b) : Mezarlık içinde modern idare binasının yapılması
c) : Erkek ve Kadın abdesthanelerinin yapılması
d): Erkek ve Kadın gasilhanelerinin ayrı ayrı yapılması ( kokunun önlenmesi açısından gasilhanede değil de, başka bir kısmında WC’lerin yapılması)
e): Mezarlık alanında cenazeye katılanların dinlenmesi açısından hem kadınlar için hem de erkekler için bekleme salonlarının yapılması, burada çay ikramının sunulması.




GEREKÇE: 
               Yıllarca medeniyetlere öncülük etmiş, Serhat şehri, Nuh’un şehri ve Kadim şehrimiz Doğubayazıt’ın şehir mezarlığı modernlikten uzak Doğubayazıt halkına yakışmayan bir görüntü sergilemektedir.
Doğubayazıt Belediyesi olarak modern bir mezarlık inşasının halkımıza yapacağımız en büyük hizmet olduğuna, başka şehirlere de örnek olmak amacıyla yukarıda önerdiğim maddelerin Doğubayazıt Belediye Meclisince uygun görüleceği temennimdir.
                                                                                                         
             Sıddık SÖYLER
AK Parti Belediye Meclis Üyesi


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum