​​​​​​​DOĞUBAYAZITLI SEYDA MOLLA MUSA CELÂLÎ (GEÇİT) İÇİN ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

​​​​​​​DOĞUBAYAZITLI SEYDA MOLLA MUSA CELÂLÎ (GEÇİT) İÇİN ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ
Editör: Söyler Haber
01 Aralık 2023 - 19:00 - Güncelleme: 01 Aralık 2023 - 19:37


DOĞUBAYAZITLI SEYDA MOLLA MUSA CELÂLÎ (GEÇİT) İÇİN ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

30.11.2021 tarihinde vefat eden bölgemiz büyük alimlerinden Doğubayazıtlı Seyda Molla Musa Celâlî (Geçit) için Ağrı ve Doğubayazıt’ta anma programı düzenlendi.

Ağrı Kültür ve Kongre Merkezi, Doğubayazıt Milli Eğitim Konferans Salonunda Seyda Molla Musa Celâlî (Geçit) için yapılan anma programına yoğun bir katılım sağlandı.

Ağrı ve Doğubayazıt’taki anma programına; AK Parti 22.Dönem Ağrı Milletvekili ve önceki dönem AK Parti Ağrı İl Başkanı Av. Halil ÖZYOLCU, AK Parti MDK Üyesi GM. Doğu Anadolu Bölge Koordinatörü Av. Abbas AYDIN, Ağrı İl Müftüsü Necati ŞAFAK, Doğubayazıt İlçe Müftüsü İbrahim YİĞİT, Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız ACAR, Doğubayazıt İlçe Emniyet Müdürü Serkan DEMİR, Doğubayazıt Şoförler ve Otomobilciler Oda Bşk. Fatih TANRIKULU, Doğubayazıt Esnaf ve Sanatkârlar Oda Bşk. Günay ERDOĞAN, Ağrı Esnaf ve Sanatkârlar Oda Bşk. Saim ALPASLAN, Ağrı Dağı Gazeteciler Cemiyeti Bşk. ve AK Parti Doğubayazıt Belediye Meclis Üyesi ve Grup Bşk. Sıddık SÖYLER, Seyda Molla Musa Celâlî (Geçit) Oğullarından Molla Ferit, Molla Raşit, Prof. Dr. M.Salih, Doç.Dr. M.Seyid, AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı M. Sena GEÇİT,  ve Doğubayazıt’taki kurum amirleri, bölgenin alimleri, müderrisler, imamlar ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Ahmed-i Hani Bilim Kültür ve Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi, Cihannuma Ağrı Temsilciliği ve Milad Derneği tarafından “ÜMMETİN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNDE ULEMANIN ROLÜ” adlı Panel’e Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Doç. Dr. Fuat KARABULUT ile Dr. Öğrt. Üyesi İsmetullah SAMİ ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinden Dr. Abdülalim ADIGÜZEL ve Doç. Dr. Ahmad NACİB konuşmacı olarak katıldılar.


Ağrı’da ve Doğubayazıt’ta Seyda Molla Musa Celâlî’nin yetiştirdiği ve bölgemizin muhtelif yerlerinden gelen talebelerinin yanısıra halkımızın her kesiminden çok sayda vatandaşın katıldığı panelde bölgemiz medreselerinde eğitim alan, aynı zamanda medreselerinde ders veren Seyda Molla Musa Demir ve Seyda Şeyh Muhammed Emin Bulut da konuşmacı olarak katıldılar.

Anma Programı; Kur'ân-ı Kerîm tilaveti ile başladı. İstiklal Marşının okunması ardından açılış konuşmasını AİÇÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Salih GECİT ve Cihannuma Ağrı Temsilcisi Hacı Kemal ATMACA yaptı. Doğubayazıtlı Seyda Molla Musa Celâlî (Geçit)’in hayatını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Prof. Dr. Mehmet Salih Geçit”
“Ümmetin sorunlarının çözümünde umera ile ulemanın büyük görev ve sorumluluklarının olduğunu, her iki kesimin de Kur’an ve Sünneti ölçü alarak ümmete rehberlik yapmaları gerektiğini ifade ettikten sonra panelin düzenlenmesinde emeği geçen, katılım sağlayan herkese teşekkür etti”.

Cihannuma Ağrı Temsilcisi Kemal ATMACA
“Seyda Molla Musa Celâlî ile yaptığı bazı seyahatlerde örnek bir alim sıfatı üzerinde olduğunu, tevazu, cömertlik, şefkat ahlakının yanında ümmetin dertleriyle ilgilenen ve çözüm sunan, her türlü taassuba karşı insanları uyaran bir alim olarak ilmin vakarını sonuna kadar taşıdığını ifade etti”.

Ağrı İl Müftüsü Necati ŞAFAK”
“Bölgemizde bu tür alimlerin bulunmasının sevindirici olduğunu, bu alimlere ve hatıralarına sahip çıkarak gençlerimize tanıtılmasının çok önemli olduğunu ifade etti”.

Doğubayazıt İlçe Müftüsü İbrahim YİĞİT”
“Molla Musa Celali’nin tevazu, vakar, dik duruş ve ilmi gayretinin takdir edilen vasıfta olduğunu ifade etti”.

Panelde Moderatörü Dr. Abdülalim ADIGÜZEL”
“Bölgemizin alimlerin sayısı ve hizmetleri açısından zengin bir bölge olduğunu, alimlerin topluma büyük hizmetler verdiklerini, Seyda Molla Musa Celali’nin bu aşamalar arasında müstesna bir yeri olduğunu, açtığı medreseler, yetiştirdiği talebeler ve yazdığı eserleriyle sadaka-i cariye hükmünde olan hizmetlerinin inşallah kıyamete kadar süreceğini” ifade etti”.

 Panelist; Doç. Dr. Fuat KARABULUT
HZ. PEYGAMBER’İN SÜNNETİNDE ULEMANIN GÖREV VE SORUMLULUKLARI” konulu konuşmasında alimlerin ümmet nezdindeki değerinden bahsetti. Hz. Peygamber Efendimizin hadislerinde alimlere büyük sorumlulukların yüklendiğini belirten KARABULUT, bu hadislerde alimlerin yedi vasfa sahip olması gerektiğini, buna göre alimlerin ilim, ihlas, samimiyet, amel ve uygulama, vakar ve tevazu, cesaret, gayret ve cehd üzere olması gerektiğini ifade etti”.

Panelist; Dr. İsmetullah SAMİ  
ÜMMET ŞUURUNUN GELİŞMESİNDE ŞARK ULEMASININ ROLÜ” konulu konuşmasında Seyda Molla Musa’nın da ders aldığı Çuxreşi Medresesinin evladından olan birisi olarak Şark alimlerinin bu topluma büyük hizmetler verdiklerini, ilim ve ibadet hizmetlerinin yanında sosyal, kültürel, dini ve ahlaki açılardan çok büyük hizmetler sunduklarını, gerektiğinde medreselerinde müderris, alim, eğitmen ve öğretmen olduklarını, halk arasında kanaat önderi, hakem ve arabulucu olduklarını, savaş ve seferberlik durumlarında ise bizzat savaşlara katılarak şehid olduklarını örnekleriyle ifade etti”.

Panelist; Doç. Dr. AHMAD NECİB
FİLİSTİN MESELESİNİN ÇÖZÜMÜNDE ULEMANIN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
“Ümmetin zor durumda olduğunu, alimlerin ümmete öncülük yapmaları gerektiğini, Filistin’de yürütülen soykırıma karşı alimlerin ümmeti bilinçlendirme ve insanları direniş ve cihad ruhuna teşvik etme, yöneticilere nasihat etme, zalim şirket ve güçlerin mazlum halklara karşı uyguladıkları zulümlere karşı boykot yapılmasının önemini, son asırda İslam alimlerin emperyalist güçlere karşı verdikleri mücadelenin örnek alınması gerektiğini, vicdanı harekete geçen herkesin bu konuda alimlerin rehberliğinde hareket etmesi durumunda bir çok sorunun çözüme kavuşturulacağını açıkladı”.

Panelist; İmam Buhârî Medresesi Baş Müderrisi Molla Musa DEMİR;
“Seyda Molla Musa Celâlî İle Hatıralar”
“Seyda Molla Musa Celâlî’nin bu bölgeye büyük hizmetler verdiğini, birçok eser yazarak çok sayıda talebe yetiştirdiğini, Şeyh Ahmed-i Hani, Halife Yusuf Topçu gibi bu halka her konuda yol gösterdiğini, yazdığı eserleriyle birçok müşkül duruma pratik ilmi çözümler geliştirdiğini, bölge halkının bir çok sorunlarının bu alimler sayesinde çözüldüğünü, bu çerçevede Ağrı ve Doğubayazıt halkının alimlere, medreselere ve diğer ilmi kurumlara olan katkılarının önemli olduğunu beyan etti. Panelde Seyda Molla Musa Celâlî hakkında yazdığı şiirini okudu”.

Kars İbrahim Halilullah Medresesi Baş Müderrisi Şeyh Muhammed Emin BULUT;
“Seyda Molla Musa Celâlî İle Hatıralar”
“ Seyda Molla Musa’nın babasının dostu olduğunu, doğduğu günden bu yana kendisiyle irtibatta olduğunu, bizzat kendisinden ders alarak onun talebelerinden birisi olduğunu, bu nedenle örnek ahlakının, ilmi vakarının ve ilmi gayretinin şahidi olarak Rabbani bir alimin sahip olması gereken vasıfları taşıdığını, yazdığı eserleriyle alimler arasında da örneklik yaptığını, bir kandil gibi Doğubeyazıt’ta yaktığı manevi ve ilmi ışıklarını bölgemize yaydığını, tevazusuyla, vakarıyla ve tetkik ve tahkikiyle asrımızın önemli alimleri arasında girdiğini ifade etti”.

Panelin kapanış konuşmasını yapan AİÇÜ İslami İlimler Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa AĞIRMAN
“Bu programı düzenleyenlere, katkıda bulunanlara ve katılan misafirlere teşekkürden sonra “Hz. Peygamber Efendimizde bu yana hizmet eden bu alimlerin içinde özellikle Şark Ulemasının önemli hizmetler sunduklarını, Nebevi Metot ve Nebevi Ahlak üzere hareket ettiklerini, ümmete rehberlik yapan bu alimlere ve müderrislere yönelik olarak iki önemli görevimizin olduğunu, bu çerçevede bu medreselerin devam etmesi için gayret gösterilmesi, halkımızın da bu medreselere bizzat giderek sorun ve ihtiyaçlarının sorulması gerektiğini, Molla Musa Celalî’yi birkaç kez medresesinde ziyaret ettiğini, Hz. Peygamber Efendimizin hadislerinde alimler hakkında beyan dilen sıfatları kendisinde gördüğünü, bu tür programların son derece önemli olması itibarıyla sürdürülmesi gerektiğini ifade etti”.

Programda; Ağrı İl Müftüsü Necati ŞAFAK, Doğubayazıt İlçe Müftüsü İbrahim YİĞİT, Prof. Dr. Mehmet Salih Geçit ve ARKOZ Genel Müdürü Mimar Dr. Cengiz Çelik, tarafından Seyda Molla Musa Celâlî’nin yazdığı eserler panelistlere hediye edildi.

Ağrı ve Doğubayazıt’taki panele katılan vatandaşlar memnuniyetini dile getirip bu tür güzel programların devam etmesi dileklerin sundular.


Program sonrası davetliler Molla Musa Celali (Geçit) medresinde yemek yediler

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum