Doğubayazıt'ta Denbejler Geçiti

Ağrı Valiliği 2023 yılı Nuh’un Gemisi etkinlikleri çerçevesinde planlanan, Doğubayazıt Kaymakamlığı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce organize edilen Serhad’ın Dengbejleri isimli program Doğubayazıt düzenlendi.

Doğubayazıt'ta Denbejler Geçiti
Editör: Söyler Haber
05 Ekim 2023 - 11:15

Doğubayazıt’ta Denbejler Geçiti

Ağrı Valiliği 2023 yılı Nuh’un Gemisi etkinlikleri çerçevesinde planlanan, Doğubayazıt Kaymakamlığı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce organize edilen Serhad’ın Dengbejleri isimli program Doğubayazıt düzenlendi.

Programa; Doğubayazıt ilçe kaymakamı Murat Ekinci, Belediye Başkanı Yıldız Acar, Emniyet Müdürü Serkan Demir, İlçe Jan. Böl. Kom. Albay Ahmet Başara, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Kösedağ, AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı M. Sena Geçit, Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Can Ağrı Dağı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve AK Parti Doğubayazıt Belediye Meclis üyesi Sıddık Söyler, Kamu Kurum Müdürleri ve çok sayıda davetlinin katıldığı programda dengbejler geçmişten günümüze gelen sözlü edebiyatı aktararak büyük alkış aldı.

Dengbejler, Kürt tarihinde yazılı ve edebiyatın olmadığı dönemlerde, kendi yörelerinde sesli ve sözlü olarak, tarihini kültürünü, acıları, sevinçleri, aşkları ve bölgesinde tüm yaşamışlıkları dilden dile aktararak Kürt tarihini bugünlere taşımış olan kişilerdir.

Programın yerel kültüre katkı sunmasını amaçladıklarını söyleyen Doğubayazıt Kaymakamı Murat Ekinci, “ Popüler kültürün ön planda olduğu günümüzde yerel motiflerin yer aldığı geleneklerin devam ettirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için bu tip etkinlikleri önemsiyoruz. Bu yörenin kültüründe dengbejlik sanatı yer alıyor. Bizde bugün Doğubayazıt ilçemizde bu sanatı icra eden sanatçıları misafir ederek güzel bir program gerçekleştirdik. İlçemizde kültürel organizasyonlara devam edeceğiz.  Bu etkinlik dolayısı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. “ dedi.

Programda Dengbej Mehmet Agıri, Yusuf Saatçi, Özcan Celali, Dengbej Yavuz, Dengbej Veysi ve Meyzen Agit performansları ile alkış topladı. Programa katılan dengbejlere günün anısına birer plaket takdim edildi.

Programa katılan davetliler, bu programı düzenleyen başta Ağrı Valiliği, Doğubayazıt Kaymakamlığı ve İl Kültür Müdürlüğüne sonsuz teşekkürlerini sundular. Böylesi programlar vatandaşın devlet ve millet ile birliğin ve bağlılığın simgesidir. Bölgemizde ve ilçemizde bunun ve buna benzer daha çok programların yapılmasını yetkililerden istediler.


Dengejlere Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Can, tarafından İshakpaşa Sarayında yemek verildi. Yemekte dengbejler Meyzen Agit eşliğinde birbirinde güzel klamlar söyleyerek çekilen halay sonunda gecenin finalini yaptılar.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum