DOĞUBAYAZIT DEPREME HAZIR MI?

Bizler deprem ülkesinde ve fay hattının geçtiği bir ilçede yaşıyoruz.

DOĞUBAYAZIT DEPREME HAZIR MI?
Editör: Söyler Haber
19 Şubat 2023 - 19:53 - Güncelleme: 11 Mart 2023 - 17:57


 
DOĞUBAYAZIT DEPREME HAZIR MI?


Sıddık Söyler'in Kaleminden 

Ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli asrın felaketi olan depremde, on binlerce canlarımızı kaybettik.

Uzmanlarımız:
“Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Deprem insan öldürmez, binalar insanı öldürür. Kurallara uygun olarak yapılmayan binalar, insanlarımızı öldüren binalardır diyorlar”.

Bizler deprem ülkesinde ve fay hattının geçtiği bir ilçede yaşıyoruz.

Bu konunun hassasiyetine daha da dikkat çekmek için birkaç soru yöneltelim:
  • 2012 yılında 6306 sayılı yasa ile yürürlüğe giren kentsel dönüşüm yasası ile 2012-2023 tarihi itibariyle Doğubayazıt ilçesinde kaç tane riskli bina tespit edildi?
  • Kaç tane riskli bina yıkıldı?
  • Doğubayazıt’ta deprem toplanma alanları bulunuyor mu?
  • Doğubayazıt’ta deprem toplanma alanları varsa bu tespit edilen alanları ilçede kaç kişi bilmekte?
  • Bu alanların nereleri olduğuna ait kentin değişik noktalarında bilgilendirme var mı? Ben görmedim.
  • Eğer alanlar varsa bu alanların kanalizasyon, su, elektrik gibi altyapıları hazır mı?
  • Doğubayazıt’ta olası bir depremde, ilçede ilk etap da müdahale edecek profesyonel ekip, araç ve gereçler var mı?

Deprem toplanma noktaları konusunda yeterli bilgilendirme için ne bekliyoruz?

Doğubayazıt Kaymakamlığı ve Belediyesi deprem gerçeğine dönük acil alınması gereken tedbirleri biran evvel masaya yatırmalıdır.

Devlet, hükümet, yerel yönetimler, STK’lar, ilgili kurum ve kuruluşlar ‘deprem gerçeğine karşı yapılması gerekenler listesini acilen oluşturmalıdır.

Kaymakamlık ve Belediye tarafından konunun yetkilileri ve uzmanları ile görüşülüp, ilçede alınacak tedbirleri derhal yürürlüğe koymalıdır.

Doğubayazıt Belediyesi ilçe için imar ve yapılaşma hususunda yeni kararlar almalıdır.

Doğubayazıt ilçesinde ki bütün yapılar oluşturulacak plan dâhilinde incelenmeli, depreme dayanıklı testler yapılmalıdır.

Herhangi bir depremde yıkılması kuvvetle muhtemel yapılar devlet ve belediye eliyle yıkılıp olması gerektiği gibi yeniden inşa edilmelidir.

Bu konuda sert ve caydırıcı kararlar alınıp alınan kararlarda çavuş ahbap ilişkilerine bakılmadan, insan hayatı için bir adım bile geri atılmamalıdır.

Olası yaşanacak depremlerde akmasın gözyaşları, yitirilmesin canlarımız, analar, babalar, evlatlar, sevenler, arkadaşlar, dostlarımız ve canlarımız toprak altında kalmasın artık.

Ağrı deprem fay hattı nereden geçiyor?
Bölge Kuzey Anadolu Fay Zonu ile Doğu Anadolu Fay Zonlarının dışında, Ağrı bölgesi yerel fay sistemleri içeresinde yer alır. Bölgede tanımlanmış diri faylar mevcuttur (Şaroğlu ve diğ., 1992). Bu faylar, Balık Gölü Fayı, Doğubayazıt Fayı, Iğdır ve Ağrı Fayları olarak adlandırılır. Depremin dışmerkezi, Doğubayazıt Fay Sisteminin kuzeyi ile Iğdır Fay sisteminin güneyi arasında yer almaktadır. Bölgede genelde K-KB gidişli aktif tali kırıklar bulunmaktadır. Ağrı-Doğubayazıt –Iğdır üçgeni arasında kalan bölgede tali kırıklar çok parçalı olup, zaman zaman M=5.0-5.5 büyüklüğünde depremler üretebilirler.

AĞRI İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGEDE YAR ALMAKTADIR.
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.





 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum