AĞRI GEVEN BALI İLE BAL ŞEHİRİ OLMA YOLUNDA!...

AĞRI GEVEN BALI İLE BAL ŞEHİRİ OLMA YOLUNDA!...
Editör: Söyler Haber
05 Eylül 2021 - 11:44 - Güncelleme: 05 Eylül 2021 - 12:03


AĞRI GEVEN BALI İLE BAL ŞEHİRİ OLMA YOLUNDA!...

4. AĞRI GELENEKSEL BAL FESTİVALİ MİLLET BAHÇESİNDE GERÇEKLEŞTİ

Ağrı'da bulunan endemik geven bitkisinin çiçeklerinden elde edilen Ağrı Geven Balı ve arı ürünlerinin yerel ve ulusal alanda tanıtımını sağlamak, üreticilere ürünlerini tanıtma ve pazarlama fırsatı sunmak, bal ve diğer arı ürünlerinin sağlığımıza olan katkısı konusunda vatandaşları bilinçlendirmek ve bal üretimini arttırarak Ağrı’nın ekonomisine katkı sağlamak amacıyla Ağrı Valiliği koordinesinde, Ağrı Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Serhat Kalkınma Ajansı ve Arı Yetiştiriciler Birliğinin katkıları ile 4’üncüsü düzenlenen Ağrı Geleneksel Bal Festivali’nin Açılış Programı, Ağrı Millet Bahçesi’nde gerçekleştirildi.

Sahip olduğu zengin bitki örtüsü, doğallığını yitirmemiş mera ve yayla alanlarıyla, arıcılık konusunda önemli bir potansiyele sahip olan Ağrı'da arı ve bal kalitesinin arttırılması amacıyla Valilik öncülüğünde birçok proje hayata geçirildi. 23 bin 400 adet arı kovanı bulunan Ağrı'da bu kapsamda yaylalarda faaliyet yürüten arıcıların elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla Güneş Kovanı İçin Doğuyor projesi ile 12 arıcı güneş enerjisi paneli verilmiş, Ağrı balının markalaşması amacıyla Türk Patent Enstitüsüne Ağrı Geven Balı için coğrafi işaret başvurusu yapılmış, çiftçilerin temel petek ihtiyacını karşılamak amacıyla temel petek üretim tesisi kurulmuş, ana arı ihtiyacını karşılamak üzere ise 400 adet ana arı üreticilere dağıtıldı.

Hayata geçirilen projelerin yanı sıra Ağrı balının tanıtılması amacıyla yapılan ve 4’üncüsü düzenlenen Ağrı Geleneksel Bal Festivali’nin Açılış Programı’na AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Vali Dr. Osman Varol, Ağrı Belediye Başkan Vekili Nesim Zengin, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, kurum ve kuruluş müdürleri, STK temsilcileri, arı yetiştiricileri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Ağrı Valisi Dr. Osman Varol yaptığı konuşmasında “Potansiyelini Keşfet Ağrı yaptığımız araştırmalarda gördük ki Ağrı’mızın belirli alanlarda ortaya çıkarılamamış çok ciddi bir potansiyeli var, tarım da bunların en önemlilerinden bir tanesi ve belki de ilimizin ekonomisinde lokomotif olabilecek kadar büyük bir potansiyele sahip. Bu inançla tarımın her alanında çok ciddi projeler hayata geçiriyoruz. Bugün tarımın bir dalı olan bal ve arı ürünleri ile ilgili kıymetli bir etkinlikte bir aradayız. Dağıyla, taşıyla, çiçeğiyle ve böceğiyle inanılmaz bir potansiyele sahip olan Ağrı’da 2000’lerin başında kovan sayısı 2 bin 200 civarında iken ve hemen hemen hiç gezginci kovan da gelmiyorken bu yıl itibari ile 23 bin 400 kovana sahibiz ve buna yaklaşık 26 bin 500 gezginci kovanı da eklediğimiz zaman yıl içerisinde ilimizde 50 bin kovanla üreticilerimiz faaliyet gösteriyorlar” dedi.

- "2018 yılının sonu, 2019'un ilk aylarında Ağrı balının satışı yaklaşık yüzde 400 arttı"
AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi yaptığı konuşmalarında “kentte üretilen balın yurdun dört bir yanına gönderildiğini söyledi. "2018 yılının sonu, 2019'un ilk aylarında Ağrı balının satışı yaklaşık yüzde 400 arttı." diyen Çelebi, şunları ifade etti. O dönem bize 'Ağrı'da bal olur mu?' diyenlere, bizim ovalarımız, dağlarımız bir tarafta bal ovası, bir tarafta da et ovasıdır. Bu sene bal hasadında kuraklık nedeniyle her ne kadar düşüş olduysa Allah'ın izniyle iyi bir bal satışı bekliyoruz." dedi
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum