YUNUS EMRE VE İSHAKPAŞA SARAYI

2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı etkinlikleri kapsamında İshak Paşa Sarayı’nda konser düzenlendi.

YUNUS EMRE VE İSHAKPAŞA SARAYI
Editör: Söyler Haber
01 Ekim 2021 - 17:51 - Güncelleme: 01 Ekim 2021 - 18:06




YUNUS EMRE VE İSHAKPAŞA SARAYI

2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı etkinlikleri kapsamında İshak Paşa Sarayı’nda konser düzenlendi.
 
Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre'nin vefatının 700’üncü yılı hasebiyle Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri, Ağrı Belediyesi ve Ağrı Kalkınma ve Eğitim Kültür Vakfı (AKEV) ortaklığıyla 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı dolayısıyla İshak Paşa Sarayı’nda düzenlenen programa; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ağrı Valisi Dr. Osman Varol ve eşi Funda Varol, Doğubayazıt İlçe Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ve eşi Gülşah Sayan, Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, Taşlıçay Belediye Başkanı İsmet Taşdemir, Hamur Belediye Başkanı Cezmi Ergül, Eleşkirt Belediye Başkanı Ramazan Yakut, Tutak Belediye Başkanı Bülent Duru, AKEV Yönetim Kurulu Başkanı Gülşah Sayan, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldılar.
 
Milletimizin "Bizim Yunus" olarak bağrına bastığı, Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre, Türkçenin edebiyat ve medeniyet dili haline gelmesine ve Türk kültürünün Anadolu'da kökleşmesine öncülük etmiş; şiirleriyle sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin, dostluğun, birliğin, barışın ve esenliğin sözcüsü olmuştur. 

Yunus Emre Yılı❞ dolayısıyla düzenlenen konser programı öncesinde Belediye Başkanı Savcı Sayan, Vali Dr. Osman Varol ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Özgül Özkan Yavuz günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptılar.

 
Programda, müşterek insani değerler üzerine inşa edilmiş felsefesiyle çağlar ötesine seslenebilmeyi başarabilmiş Yunus Emre’nin evrensel bir dile, duyuşa ve söyleyişe sahip olduğunu belirterek konuşmalarına başlayan Vali Varol: “Anadolu’nun giriş kapısı olan kadim kentimizde, ecdadımızın taşı nakış gibi işlediği İshak Paşa Sarayı’nda, Anadolu’nun dünyaya verdiği mesajı yansıtan bu etkinlikte bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu kadim topraklarda Yunus Emre’nin tüm dünyaya ilettiği dostluk ve kardeşlik ortamını hep birlikte tecrübe ediyoruz. Birlik ve beraberlikten aldığımız güçle ilimizin refah düzeyini yükseltmek için çalışıyor, yaz boyunca gerçekleştirdiğimiz ve devam eden kültür sanat etkinlikleriyle İshak Paşa Sarayı başta olmak üzere ilimizin değerlerini ülkemizin vatandaşlarına sunuyor, bu değerlerimizi tüm dünya insanlığına mal etmek için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” dedi.
 
Konuşmaların ardından program Yunus Emre temalı video gösterimi ile sürdü. Daha sonra Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından Yunus Emre’nin felsefesi ve tasavvufi yönünün etkisi ile oluşturulan ilahilerin Ağrılı dengbejlerin performansı ile harmanlandığı, birlik ve beraberliğin somutlaştırıldığı dinleti seyircilere sunuldu.
Ses ile sözün aşkı, sevdanın, özlemin dengbejlik sanatıyla birleştiği ❝Mem û Zîn❞ eseri Dengbej Doç. Dr. Metin Barlık tarafından seslendirildi. Konser programı Konya Semazen grubunun Semah gösterisinin ardından tamamlandı.

 
Yunus Emre’nin halk müziğindeki öneminin vurgulanması ile türkülerin seslendirildiği programda kapanış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz: “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığımızca kıymetli sanatçılarımızla birlikte gerek yurt içinde gerek yurt dışında çeşitli etkinliklerle bizi biz yapan bu değeri anmak ve felsefesini anlamak, hatırlamak ve genç nesilleri anlatabilmek için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Ecdadımızın Anadolu’ya mühür gibi vurduğu en kıymetli eserlerimizden birinde, İshak Paşa Sarayı’nda, her kula nasip olmayacak bu eşsiz gecede bizi biz yapan ve bizleri yüzyıllardır ahenk içerisinde bir arada tutan eşsiz sözleri ve muhteşem ezgilerimizi hep birlikte dinledik.” dedi.
 
Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ve Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'na teşekkür ederek plaket takdiminde bulundu. Başkan Sayan, düzenlenen ❝Yunus Emre Yılı❞ programına katılım sağlayan 15 Temmuz Gazisi ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Turgut Aslan'a Türk Bayrağı takdim etti.
Vali Dr. Osman Varol, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı ve Sanat Yönetmeni Yusuf Kaya'ya plaket takdiminde bulunarak katkılarından dolayı teşekkür etti.

Ben gelmedim dava için, benim işim sevgi için, Dost'un evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim. ❞ dizeleriyle çağlar ötesine seslenebilmeyi başarabilmiş Yunus Emre'nin güzelliklerle anıldığı program, plaket takdimi ve çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum