TAZİYE YEMEKLERİ MEKRUHTUR VE BİDATTIR

Taziye evinde yemek helva ve diğer bayram veya şenlik havasını andıran ikramlar kaldırıldı.

 TAZİYE YEMEKLERİ MEKRUHTUR VE BİDATTIR
Editör: Söyler Haber
04 Nisan 2021 - 12:58 - Güncelleme: 04 Nisan 2021 - 15:25



TAZİYE YEMEKLERİ MEKRUHTUR VE BİDATTIR

Doğubayazıt Eğitim Sağlık ve Kültür Platformu Taziye Yemeklerini Kaldırma Girişimi

Doğubayazıt Eğitim Sağlık ve Kültür Platformu 2006 yılında Cemal Ersü başkanlığında kuruldu. Platformun bünyesinde bulunan üyeler, STK, basın mensupları ve çeşitli alanlarda ilçede halk tarafından sevilen saygınlık kazanmış bireylerden oluşuyor.

Platform ilçede adından da anlaşılacağı üzere Eğitim Sağlık ve Kültür alanında faaliyet gösteren siyasetle ilgili olmayan, ilçenin turistik yapısı, ekonomisi durumunu çevre, imar yapılanmasının depremi ve çevreciliği dikkate alarak geliştirilmesi, sınır ticaretinin geliştirilmesi ilçenin sosyal faaliyet alanlarına sahip olması, kent ormanları, sosyal yapısında topluma zarar veren, yük getiren sorunlarını düzeltme, kurumlarla istişare ile farkındalık oluşturma ve destek olmak şeklinde özetlenebilir.

Platform bu kapsamda 2020 temmuzda ilçe müftüsü Adem Özdemir’i ziyaret edip, İlçede maddi durumu iyi olmayana zülüm, zengin olana gösteriş, riya alanına dönüşen hayır ve hasenatla hiç bir ilgisi olmayan TAZİYE YEMEKLERİ sorununu çözmek için destek istedi.

Bu durum ile ilgili Müftü Özdemir, İlçe Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar başkanlığında bu sorunun köklü çözülebileceğini ifade ederek, Özdemir, imamlarımıza bilgi veriyorum camilerde cuma günü okunan cuma hutbesinde konuya değinilmesini sağladı. Daha sonra bu konu ile ilgili birkaç kez Müftü Adem Özdemir ziyaret edildi. Platform aynı zamanda gruplar halinde ailelerin ileri gelenleri muhtarlar ve imamlar ile istişarelerine devam etti.

İlk geniş katılımlı toplantı 03.04.2021 günü saat 17.00 da GOLDEN HILL otelinde 40 kişiye yakın Cemal Can’ın ve Ahmet Can’ın katkılarıyla gerçekleşti. Toplantıya Doğubayazıt ilçe müftüsü Adem Özdemir, AK Parti ilçe Başkanı Av. Mustafa Konyar, Ticaret Oda Başkanı Ali Efe, Esnaf Sanatkarlar Oda Başkanı Tamer Nihat İsmailoğulları, Ağrı Dağı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sıddık Söyler, MEZ-DER Başkanı Fakrullah Çolak, Muhtarlar Dernek Başkanı Gündüz Demir, Merkez İlçe Muhtarlar Dernek Başkanı Ayhan Sağdıç, ilçede sözü geçen aile büyükleri, kanaat önderleri, imamlar, ilçe ve köy muhtarların katılımıyla toplantı gerçekleşti.

Açılış konuşmasını yapan Platform Başkanı Cemal Ersü “taziye yemeklerinin ciddi sosyal sorun haline geldiğini, dar gelirliye mahcubiyet ve borç batağı, zengin için gösteriş yarışı yani riyakarlık yapma sahası haline geldiğini söyledi. Her iki halin de hayırdan uzak büyük günahlara da kapı açan bir hale geldiğini ve bir an önce sünnete uygun olan ve kısa bir süre önceye kadar da gelenekselleşen taziye uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini söyledi. Bu anlayışta ev halkına komşu, akraba ile dostları tarafından eve yemek getirildiği. Üç günden sonra taziyenin bittiğini dolayısıyla olmayacak icatlarla acıyı hatırlatıcı hareketlerden kaçınılması gerektiğini ifade etti. Dışardan gelen gitme fırsatı olmayan misafirler için de komşular veya akrabalar kendi evlerinde yedirebilir veya yatıya alabilir”.

İlçe Müftüsü Adem Özdemir “ayet ve hadisi şerifler ile taziye yemeklerinin olmaması gerektiğini söyledi. Bölgemizden örf ve âdettendir. Taziyeye gitmek sünnettir.” (İmamı Şafi Hz) şöyle demiştir:
“Ölen kimsenin komşularının veya yakın akrabalarının, vefat ettiği günde ve o günün gecesinde ölen kimsenin âilesi için yemek yaparak onları doyurmaları, benim hoşuma gider. Çünkü bu davranış, sünnet ve güzel bir hatıradır. Ayrıca bizden önceki ve bizden sonraki hayır sahiplerinin güzel davranışlarından birisidir. Komşuların taziye sahiplerine yemek getirmesi sünnettir”. Taziye sahiplerinin yemek verilmesi Diyanet İşler Başkanlığı Din İşler Yüksek Kurulu tarafından verilen fetvada mekruhtur. Bir yakınını kaybetmenin üzüntü ve sıkıntısı içinde olan cenaze sahiplerinin, taziye için gelen misafirlere yemek hazırlayıp sunması ilave bir telaş ve sıkıntıya sebep olacağından mekruh görülmüştür (İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, III, 148). Bunun yerine komşular veya yakınlarının, cenaze sahiplerine ve gelen misafirlere ikramda bulunmaları sünnettir (Tirmizî, Cenâiz, 21). Komşular, yaptıkları yemekleri ölü ailesine yardımda bulunmak ve kalplerini kazanmak için gönderirler. Çünkü cenaze sahipleri musibetle, gelen gidenlerle meşguliyet sebebiyle yemek yapamamış olabilirler. Bunun aksine ölü evinin gelen gidenlere yemek hazırlaması mekruhtur, bidattır, aslı esası yoktur. Çünkü böyle yapmakla ölü ailesinin sıkıntı ve kederi bir kat daha arttırılmış olur, meşguliyetlerine meşguliyet katılmış ve cahiliyye döneminin adetlerine benzetilmiş olur. Hele ölünün varisleri arasında ergenlik çağına girmeyen çocuklar varsa, böyle bir evde yemek hazırlayıp misafirlere ve ziyaretçilere takdim etmek haramdır. İlçemizde 14 tane taziye evi vardır. Bunların 11 tanesi camilerimize ait 3 tanesi de özel şahıslara aittir. Bir taziye evinin yapılması en az 3 yüz bine yapılıyor, bu parayı fakir fukaraya, okuyan öğrencilere Kur-an Kurslarına verilse daha iyi olmaz mı? Daha güzel işler yapılır. İlçemizde taziye yemeklerine verilen paralar ile yapılan Kur-an Kursları binalarımızı bitirelim bu paralar ile ilçemizde nice hafızlar yetişecektir”.  

MEZ-DER Başkanı Fakrullah Çolak “bu sektörün içinde olan birisi olarak diyorum taziye yemekleri hayır değil bir yarış yemeği olmuştur. İnsanlarımız taziye yemeklerini reklam olsun diye veriyor, yok bu taziyenin yemeği dahi iyidir yok bu taziyenin eti pişmemişti, topluma karşı rencide olmasın diye kredi çekip kendi taziyesinde yemek veren insanlarımız vardır. Hocalarımız zengin olan taziye yerine koşarak gidiyor, fakir olan taziye yerine hiçbir hoca gitmiyor. Taziyeler Doğubayazıt’da bir ranta bir ticarete dönmüştür.

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Av. Mustafa Konyar “bugün burada toplanmamız bir milat olsun, siz değerli aile büyüklerimiz bu işi elbirliği ile hep beraber ortadan kaldıracağız. Taziyelerde verilen yemek paraları ile ilçemizde yapacağımız daha güzel işler vardır. Ben abimin ve kız kardeşimin taziye yemek paraları ile Doğubayazıt Devlet Hastanesinde bir Endoskopi Merkezi yaptım. Doğubayazıt’lı vatandaşlarımız Erzurum, Van ve Ağrı’ya gitmiyorlar. Taziyelerde verilen yemek paralarını bir vakıf kurarak veya MEZ-DER derneğine aktararak ilçemizde Kur-an Kursları, camilere aktaralım veya bu paralar ile ilçemizde halkımızın yararına olan eksik yerlerde harcayalım. Ayrıca bu paralar ile taziye yerlerinde çay, şeker gibi ihtiyaçları bu paralar ile karşıyalım, taziye sahipleri kendi acılarını bırakıp bu işler ile uğraşıyorlar, taziye sahipleri hiçbir şeye karışmasın kendi acıları ve taziyelerine gelen insanlar ile ilgilensin”.

Ercan Eryılmaz “Taziye yemeklerinin ve helvalarının dinen uygun olmadığını, ilçenin ileri gelen ailelerinin katılımı ile yapılan bu platform toplantısında karara bağlandığı ve bu kararında İlçe Müftülüğü tarafından camiler de ve belediye de anons yapılması için öneride bulundu”.

DÖRT MEZHEB ALİMLERİNİN TAZİYE YEMEĞİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

Taziye sahiplerine dostlarının, komşularının yemek hazırlayıp ikram etmeleri sünnettir.  Ancak bunun dışında taziyeye gelen gelen herkese yemek ikram etme ile ilgili mezheplerin görüşü aşağıdadır.

ŞAFİİ MEZHEBİ:
• Taziye sahibinin insanları toplayıp yemek ikram etmeleri mekruh ve bidattir. Sünnete muhalefettir. Eğer varisler arasında baliğ olmayan varsa haram olur. (Haşiyetu Şeyh İbrahim Beycurî, 1/495; Fikhu’l-Menheci, 1/264
• Muğni’l muhtaçta İbn Sabbağ ve diğer bazı alimlerin görüşü şöyle ifade edilir. “Ölen kimsenin yakınlarının yemek yapması ve insanların da bunu yemek üzere toplanmaları dince hoş görülmeyecek bir bidattir.”  (Hatib eş-Şirbini, Muğni’l-Muhtac, 1/368)
• İbni Hacer el-Heytemî bu konuda şöyle demiştir:
“İnsanları davet etmek için ölen kimsenin âilesi tarafından yapılan ve âdet haline getirilen yemek, çirkin görülen bir bid’attır ve insanların bu yemeğe icâbet etmeleri de aynıdır.”
Şafii kitaplarında İbn Mace deki şu rivayet delil getirilmektedir.
Cerîr b. Abdullah bu konuda şöyle demiştir:
كُنَّا نَرَى ا“جْتِمَاعَ إِلَى أهْلِ الْمَيِّتِ، وَصَنْعَةَ الطَّعَامِ، مِنَ النِّيَاحَة
İmam-ı Kurtubî tefsirinde:
"Cenazeyi defnettikten sonra eve gelip de sesli ağlamaya devam etmek, sonra da yemek ve tatlı yedirmek cahiliyye âdetlerindendir. Müslümana ise, cahiliyye âdetlerine tâbi olmak yakışmaz."

Platform Başkanı Ersü yaptığı kapanış konuşmasında sünnete uygun yas evinde 3 gün yemek pişmemesi gerektiği ve taziyenin 3 günden fazla sürdürülmemesi hususlarını ifade etti. Ölünün 7 si 40 ı veya 52 si diye bir şey olmadığını, bu durumun acının tekrar tekrar deşilmesinden başka bir şey olmadığını ve bunun sünnete aykırı bir durum olduğunu ifade etti. Mevlitlerin veya hatim okunup duasının yapılması için de öğle yerine ikindi vaktinin seçilmesi durumunda yemek beklentisinin de ayrıca oluşmasın engellenmiş olacağını, gelenin de yemek değil taziye dolayısıyla gelmiş olacağını belirtti.
Mezarlıklar derneğinin aktifleşmesi halinde taziyeler için belli ölçüde çay ve şeker sağlanabileceğini böyle bir durumda komşu ve akrabaya küçük bir külfet kalmamış olacağını ifade etti.
Ölünün çıktığı eve de ev halkına yetecek kadar yemek akraba veya komşular tarafından götürüldüğü zaman sünnete uygun bir taziye gerçekleştirilmiş olacağını ve ev halkının taziyesine gerektiği gibi yaşama imkanı bulur.

Alınan Kararlar
Taziye dinimize uygun 3 gün olarak gerçekleştirilecek. Bu nedenle 7. gün, 40. gün, 52. gün ve ölümden sonraki ilk bayramı kara bayram ilan etmek caiz olmadığı için kaldırıldı.
Taziye evinde yemek helva ve diğer bayram veya şenlik havasını andıran ikramlar kaldırıldı.
Mevlid veya hatim okumaları ile hatim duası bundan böyle öğle vakti değil yapmak isteyenler tarafından ikindi vakti gerçekleştirilecektir.
Taziye evi sahibinin yakınları, komşu veya akrabaları veya bunlar tarafından önlem alınmamış ise ilgili yerin muhtarı ve imamı tarafından taziye sahibinin evinde 3 gün boyunca yemek pişirilmesini engelleyecek önlemler alacak.
Bu kararlar normal şartlar için söz konusu çünkü pandemi dolayısıyla yukarıda yapılabilecek olan birçok uygulamada zaten Hıfzıssıhha tarafından kaldırılmıştır.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum