Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ziyaret, açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Ağrı'ya geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bir dizi ziyaret, açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Ağrı’ya geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ziyaret, açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Ağrı'ya geldi.
Editör: Söyler Haber
20 Eylül 2022 - 22:19 - Güncelleme: 20 Eylül 2022 - 22:38



BAKAN VAHİT KİRİŞÇİ AĞRI’DA

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bir dizi ziyaret, açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Ağrı’ya geldi.

Bir dizi programa katılmak üzere Ağrı iline gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi ve eşi Hanife Kirişçi Hanımefendi, Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil; Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, eşi Funda Varol Hanımefendi, Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, AK Parti Ağrı İl Başkanı Av. Halil Özyolcu, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, AICÜ Rektörü Abdülhalik Karabulut ve il protokolü tarafından Ağrı Ahmedi Hani Havalimanında çiçekler ile karşılandı.

Daha sonra buradan Ağrı Valiliğine geçen Bakan Kirişci, Valilik Şeref Defterini imzaladıktan sonra valilik toplantı salonunda protokol üyeleriyle değerlendirme toplantısına katıldı.

Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi başkanlığında, il protokolünün katılımlarıyla ilin genel durumunu ve yapılan çalışmaları değerlendirmek amacıyla toplantı düzenlendi.

Yapılan toplantıda Ağrı İlinin tarım ve hayvancılığı hakkında brifing veren Tarım İl Müdürü Kenan Engin, tamamlanan ve devam eden tarım projeleri ile ilgili sunum yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi Ağrı ili ve Diyadin ilçesinde bir dizi ziyaret ve açılış programlarına katıldı. Kirişçi, Valilik Ziyareti, Gaziler Günü Programı (Öğretmenevi), Tarım park Açılışı, Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Org. San. Böl. Temel Atma Töreni, Tarım Sektör Temsilcileri ile Toplantı (AİÇÜ Selçuklu Salonu), AK Parti İl Başkanlığı Ziyareti, Ağrı Belediyesi Ziyareti programına katıldı.


Bakan Kirişçi, yaptığı konuşmasında; "Cumhurbaşkanımızın sahip olduğu büyük vizyon sayesinde tahıl koridoru dünyaya derin bir oh çektirdi" dedi.
"AĞRI'YA SON 20 YILDA 7,3 MİLYAR LİRALIK TARIMSAL DESTEK VE YATIRIM YAPTIK"
Tarımda güçlü olmadan, güçlü Türkiye'yi inşa edemeyeceklerini kaydeden Bakan Kirişçi, "Tarım sektörü AK Parti Hükümetleri için, Bakanlığımız için dün de önemliydi, bugün de önemli, yarın da önemli olacak. Stratejik sektör olarak tanımladığımız tarımda, küresel bir oyuncu olmak, bizim için bir istiklal ve istikbal meselesidir. Son 20 yılda tarıma yaptığımız yatırımlar ve desteklemeler, bu konudaki hassasiyetimizin en güzel yansımalarıdır.
Yaşanan krizler sonrası da tüm enerjimizi hem milletimizi hem de gelecek nesilleri güvence altına alacak atılımları gerçekleştirmek için harcıyoruz. Ağrı'ya son 20 yılda 7,3 milyar liralık tarımsal destek ve yatırım yaptık. Tarımsal destek 2002'ye göre 8 kat artırılarak 29,4 milyon TL'den 227,3 TL'ye yükseltilmiştir. Tarımsal üretim değerini 10 kat artırarak 497 milyon liradan 5,2 milyar liraya ulaştırdık. Aynı şekilde tarımsal ihracatı tam 25 katına çıkararak 134 bin dolardan 3,3 milyon dolara çıkardık.
Tarla ürünleri yüzde 110, meyve üretimi yüzde 250 arttı. Bildiğiniz gibi ülke genelinde stratejik ve arz açığı olan 21 ürünü havza bazında destekliyoruz. Ağrı'da da arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, mercimek, nohut, patates ve yem bitkileri olmak üzere 8 ürüne destek veriyoruz.
Kentimiz, hayvancılık için büyük önem taşıyan korunga üretiminde Türkiye'de üçüncüdür ve ülkemizin ihtiyacının yüzde 9,7'sini karşılamaktadır. Büyükbaş hayvan sayımızda 2002'ye oranla yüzde 17 (353 binden 413 bine), arı kovanı sayısında yüzde 1047, bal üretiminde yüzde 515, süt üretiminde ise yüzde 65 artış sağlandı.
Ağrı'da 286 bin dekar alanda mera ıslahı çalışmasını tamamladık. Son 20 yılda 254 milyon lira yem bitkileri desteği sağladık. Hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli çerçevesinde; yeni yapılacak veya modernize edilecek ahır ve ağılların inşaatına yüzde 50 hibe sağlıyoruz. Yüksek verimli erkek damızlık alımında (boğa, koç, teke) yüzde 80 hibe veriyoruz. Buzağı desteği çerçevesinde programlı aşıları yapılmış 4 ay ve üzeri yaşta ve ilave destekleme kriterlerini taşıyan buzağılara 925 TL/baş'a kadar destek sağlanabilmektedir. Ayrıca Damızlık Düve Alım Desteği Projesi ile TÜRKVET'e kayıtlı işletmeler için damızlık düve alımında en az, en fazla 20 baş olmak üzere alım bedelinin yüzde 40'ı oranında hibe verilmektedir. Damızlık Koç Teke Üretim Projesi ile en az 500 baş kapasiteli Damızlık Koç-Teke Üretim Merkezi kurulumunda ağıl yapımına, alet-ekipman alımına ve erkek damızlık hayvana (koç-teke) yüzde 50 hibe sağlıyoruz" diye konuştu.


Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Temel Atma Töreni
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Vali Dr. Osman Varol, Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı il Başkanı Halil Özyolcu, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Diyadin Kaymakamı Mustafa Karali, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü OSB Daire Başkanı Deniz Oruç, İl Müdürü Kenan Engin ve protokol üyelerinin katılımıyla Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Temel Atma Töreni gerçekleştirildi.

Temel Atma Töreninin akabinde Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi'nin açılış konuşmasının ardından, Vali Dr. Osman Varol, Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, günün anısına konuşma yaptı.

Konuşmalar sonrası Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ve protokol üyelerinin butona basmasıyla Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Temel Atma Töreni açılışı gerçekleştirildi.

Temel Atma Töreni'nin akabinde Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, ve protokol üyeleri ile beraber sera alanını ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı ve incelemelerde bulundular.

Bakan KİRİŞÇİ, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Selçuklu Salonu çiftçiler ile bir araya geldi
 Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Vali Dr. Osman Varol, Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, İl Başkanı Halil Özyolcu, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, “Tarım Sektör Temsilcileri” ile bir toplantı yapıldı.

Ağrı Belediyesine Ziyaret
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi ve protokol üyeleri ile beraber Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ı makamında ziyaret etti.

Ak Parti Ağrı İl Başkanlığına Ziyaret
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, AK Parti Ağrı İl Başkanlığına gelerek İl Başkanı Av. Halil Özyolcu‘yu ziyaret etti. Kadın ve Gençlik Kolları Başkanlıklarını ziyaret edip teşkilat mensupları ile bir araya geldi. Sonrasında İl Milletvekili, il Başkanı ve Belediye Başkanı ile beraber haftalık il yönetim kurulu toplantısına katılım sağladı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum