SIDDIK SÖYLER, TUTAP GENEL BAŞKANI FİKRET YILDIZ VE TUTAP DOĞU ANADOLU BÖLGE KOORDİNATÜRÜ MURAT ŞAHİN İLE DOĞUBAYAZIT TURİZMİNİ KONUŞTU.

İshakpaşa Sarayın da dünya mirası kalıcı bir sergi açmak istiyoruz.

SIDDIK SÖYLER, TUTAP GENEL BAŞKANI FİKRET YILDIZ VE TUTAP DOĞU ANADOLU BÖLGE KOORDİNATÜRÜ MURAT ŞAHİN İLE DOĞUBAYAZIT TURİZMİNİ KONUŞTU.
Editör: Söyler Haber
17 Kasım 2020 - 22:52 - Güncelleme: 17 Kasım 2020 - 23:50
AĞRI DAĞI GAZETECİLER CEMİYET BAŞKANI SIDDIK SÖYLER, TUTAP GENEL BAŞKANI FİKRET YILDIZ VE TUTAP DOĞU ANADOLU BÖLGE KOORDİNATÜRÜ MURAT ŞAHİN İLE DOĞUBAYAZIT TURİZMİNİ KONUŞTU.

Söyler: Başkanım Ağrı’da kimler ile görüşmeler yaptınız?

Yıldız: Ağrı Valisi, Doğubayazıt Belediye Başkanı ile görüşmeler yaptık.

Söyler: Yaptığınız görüşmelerde hangi konuları dile getirdiniz?

Yıldız: Görüşmelerde Doğubayazıt ve Ağrı geneli konuları dile getirdik. Bizim yapacağımız turizm etkinliklerini dile getirdik.

Söyler: Doğubayazıt ile ilgili kısa, orta ve uzun vadede yapacağınız işler nelerdir?

Yıldız: Türkiye’de iki yerde Nuh’un gemisini olduğu iddia edilen yer var. Yapılacak olan akademik verilere dayalı olarak nerde olduğunu kamuoyuna duyurabiliriz. Şırnak’ta bir belgesel çalışması yaptık aynısını Doğubayazıt’da yapacağımızı turizm bakanına ilettik. İstanbul’da Nuh’un gemisi ile ilgili bir sempozyum yapacaktık, pandemi sürecinde olduğu için şimdilik yapamıyoruz, 2021 yılına erteledik. Doğubayazıt’da yapacağımız tanıtım belgesellerinin asıl amacı turist sayısını artırmaktır. Türkiye geneli üniversitelerin yaptıkları araştırmalardan da bilgiler alarak daha kapsamlı bir şeyler yapmak istiyoruz. İshakpaşa Sarayın da dünya mirası kalıcı bir sergi açmak istiyoruz. Gelen turistlerin hepsi sergideki gördüklerini gidip başkalarına anlatacaklar yani Türkiye’nin her yerinde İshakpaşa Sarayı tanınmış olacak. Türkiye geneli 81 ilimizde bu gibi sergileri açmak için bir çalışma yürütüyoruz.


Söyler: Nuh’un Gemisi ile ilgili daha önce yapılan çalışmalarla ilgili neler diyeceksiniz?

Yıldız: 2010 yılında Ağrı Dağı'nda Nuh’un Gemisine ait bir tahta parçasını bulduklarına dair yapılan yalan ve yanlış bilgi, belgelerle dünyayı kandırarak Nuh’un Gemisinin Ağrı Dağı'nda olduğunun duyurulması ülkemiz için bir yüz karası olayıydı, 2010 tarihinde İl Turizm Müdürü Ebu Muhsin Bulut’un önderliğinde Oktay Belli, Ağrı Vali Yardımcısı, Kazılar Daire Başkanı Melik Ayaz ve iki çinli ekipleri ile Türkiye ve Çin’de yaptıkları yalan haberler ile ülkemizi düşürdükleri durum ortadadır. Bu ekip bugüne kadar bu olayların üstünü örtbas etmek için yoğun bir çalışma yürütmektedirler. Bu yalan haber yüzünden Kazılar Daire Başkanı Melik Ayaz Turizm Bakanlığı tarafından görevden alındı. Bir buçuk yıldır her yerde Ebu Muhsin Bulut’u anlatıyorum. Neden kendileri bana kamuoyu önünde böyle bir şey yapmadığını iletip, bunun yalan olduğunu dile getirip bana dava açmıyor? Ben bu konuyu belgeler ile beraber bakan beye de ilettim “ Türkiye’de ilk görevden alınacak kişi Ebu Muhsin Bulut’tur “ dedim ve bu konuyu bugün Vali beye de ilettim.

Söyler: Doğubayazıt’da ki çalışmalarınızı kimler ile yapacaksınız?

Yıldız: Murat Şahin bizim Doğu Anadolu Bölge Koordinatörümüzdür. Tüm çalışmalarımızı koordinatörlük, Vali ve Belediye Başkanlığı ile beraber yürüteceğiz.

Söyler: Doğubayazıt’da yapacağınız çalışmalarla ilgili, ilçemize gelecek olan turistlere ilçe olarak hizmet sunulanabilecek mi?

Yıldız: Önce Doğubayazıt yol ve altyapısı ile temiz bir şehir olmalı. Belediyenin iyi bir çalışma yürütmesi şart. Gelen turistlerin burada kalabilecek yerlerin olması için otellerin faaliyette olması lazım.

Söyler: Doğubayazıt’ı nasıl buluyorsunuz ve Belediye Başkanı ile görüştünüz mü?

Yıldız: Doğubayazıt tarihi ve turizm zenginliği ile Türkiye’nin en şanslı ilçelerinden biridir. Belediye Başkanı bizim ile işbirliği yapacağını bizlere beyan ettiler. Doğubayazıt kendi imkânlarını kendisi yaratmalı.15 güne kadar ekiplerimiz buraya gelecek Doğubayazıt ile ilgili belgeselleri çekecektir.

Söyler: Doğubayazıt’da iki şelale bulmuşsunuz bunlar nerededir?

Murat şahin: Doğubayazıt’daki 1. şelale Besler köyü topraklarında, ikinci şelale Meşar köyü civarında bulunmaktadır. Turizm açısında Doğubayazıt için çok önemli bir olaydır. Şelalelere giden vatandaşlarımız için piknik yapılabilecek çok elverişli mekânlar. Murat Şahin olarak benim en büyük hayalimdi ve onu da başardım. Birinci şelale Ahmet Saruhan beyin söylemesi ile Meşar köyünde bulduk, şelale 3 katlı 40 m2 yükseklikte, ikinci şelale İdris Özbay beyin söylemesiyle keşif ettik, Besler köyünde 3 katlı 70 m2 yükseklikte suları çok gür akan maşallah şahane iki tane şelale bulduk.

Söyler: Murat Bey Doğubayazıt’ta ki dağların hepsini geziyorsunuz bunlar için neler diyeceksiniz?

Şahin: Evet Doğubayazıt’da gezmediğim dağ yoktur, hangi dağda ne varsa hepsini inceleyen bir insanım. Melikşah köyünde bulduğum bir kilise ve çanak parçasını arkeolog arkadaşlarıma gönderdim çanağın 3500 yıl ötesine ait olduğunu bizlere söylediler. 3500 yıllık Urartu Kaleleri var Kalus Dağı 6 bin yıllık.

Söyler: AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi bir kampanya yürüttü “ 2020 yılı İshakpaşa Sarayı yılı olsun “ diye yapılan bir çalışma vardı o çalışma başarıya ulaşmadı, pandemi sürecinden önce 2021 yılı İshakpaşa Sarayı yılı olsun diye yürüttüğü bir çalışma pandemi nedeniyle şuan durmuş durumda TUTAP olarak bu çalışmaya nasıl katkı sunacaksınız?

Yıldız: Bizlerde bu çalışmaların yanında olacağız TUTAP olarak elimizde ne geliyorsa yapmaya da hazır olacağız. Kim doğru ve yalansız bir şey yaparsa bizler hep yanında olacağız.

Şahin: Ağrıda kurulacak Nuh’un Gemisi için Arzep Köyünden Nuh’un Gemisine ait olduğu düşünülen taşlar var o taşları alıp Ağrıya götürmek istiyor. Amacı Doğubayazıt’ı yok etmektir. Doğubayazıt’ın turizmin de gelişmemesinin önündeki en büyük engel Ebu Muhsin Bulut’tur.
Nuhun Gemisi konusunda ki haberin yalan olduğunu ortaya çıkaran üç Amerikalı bir Türk, Ebu Muhsin Bulut tarafından verilen yalan bilgiler ışığında bu kişilerin Türkiye’ye girişleri yasaklandı. Bulut ve arkadaşları verdikleri yalan beyanlar ile Doğubayazıt’ı cezalandırmak istiyorlar. Gelen tur rehberlerine “teröristler sizlerin araçlarınızı taşlayacaklar burada konaklanmayın hemen gidin” diyorlar.

Yıldız: Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan her yerde Ağrı Dağı ve İshakpaşa Sarayını her kanalda dile getiriyor ama Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar Doğubayazıt’ta olduğu halde bir şey söylemiyor ben anlamıyorum.

SÖYLER HABER

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum