SEYDA MOLLA MUSA CELALİ (GEÇİT)'İN HAYATI VE İLMİ ÇALIŞMALARI KONULU PANELİNE YOĞUN İLGİ

Seyda Molla Musa Celali’nin vefatından sonra onun bıraktığı ilmi mirası devam ettirmek amacıyla kurulan Milad Derneği tarafından Doğubayazıt Kutlu Aktaş Konferans Salonunda bir panel düzenlendi.

SEYDA MOLLA MUSA CELALİ (GEÇİT)'İN HAYATI VE İLMİ ÇALIŞMALARI KONULU PANELİNE YOĞUN İLGİ
Editör: Söyler Haber
17 Haziran 2022 - 23:33 - Güncelleme: 18 Haziran 2022 - 00:22
 
 
 
SEYDA MOLLA MUSA CELALİ (GEÇİT)’İN HAYATI VE İLMİ ÇALIŞMALARI KONULU PANELİNE YOĞUN İLGİ



MİLAD DERNEĞİ TARAFINDAN “DOĞUBEYAZITLI VE AĞRILI ALİMLERİ ANMA PANEL SİLSİLESİ KAPSAMINDA” MOLLA MUSA CELALİ VE İLMİ ÇALIŞMALARI” ADLI BİR PANEL DÜZENLENDİ.

Seyda Molla Musa Celali’nin vefatından sonra onun bıraktığı ilmi mirası devam ettirmek amacıyla kurulan Milad Derneği tarafından Doğubayazıt Kutlu Aktaş Konferans Salonunda bir panel düzenlendi.
Ağrı il, ilçelerinde ayrıca çevre il ve ilçelerinde alim ve vatandaşlar tarafından panele yoğun bir katılım vardı.

Panele; Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçınöz, AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı ve Milad Derneği Kurucu Üyesi Mehmet Sena Geçit, Ağrı İl Müftüsü Celal Büyük, Doğubayazıt İlçe Müftüsü İbrahim Yiğit, Diyadin İlçe Müftüsü İbrahim Arvasi, AK Parti Doğubayazıt Belediye Meclis Üyesi ve Ağrı Dağı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sıddık Söyler, Doğubayazıt, Ağrı, Iğdır, Diyadin, Taşlıçay ve çevre il ve ilçelerden gelen müderrisler, imamlar, öğretmeler ile Doğubayazıt ilçesi kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldılar.

Panel, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra sinevizyon gösteriminde Seyda Molla Musa Celali’nin TRT Kurdî’ye verdiği röportaj ve hayatı sunumu yapılırken salonda bulunanlar arasında duygulu anlara sahne oldu.

Panel moderatörlüğünü yapan AİÇÜ İslami ilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sedat Yıldırım, panelistler; Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Seyid Geçit, emekli imam ve müderris Molla Cüneyd Bilici ve Molla İhsan Duygun birer sunum yaptılar.

Panelde Ağrı ve Doğubayazıtlı alimler anıldı. Bu çerçevede yakın tarihte ilmi hizmet veren ve topluma çeşitli açıdan hizmet sunan birçok ilim adamı hakkında genel bilgiler verildi. Bunun yanında yakın tarihte kaybettiğimiz Doğu ve Güney Doğu Anadolu Medreselerinde tanınan, bilinen, yazdığı eserleri ders kitabı olarak okutulan Doğubayazıtlı İslam Alimi Molla Musa Celali’nin hayatı, eserleri, ilmi ve sosyal faaliyetleri hakkında bilgiler verildi.

Panelde açılış konuşması yapan ve aynı zamanda Milad Derneği Kurucu Başkanı olan AİÇÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Salih Geçit açılış konuşması yaptı.
Prof. Dr. Geçit yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Alimlerimizin geride bıraktığı ilmi mirasa sahip çıkmak, onları yad etmek amacıyla paneller silsilesi düzenlemiş bulunuyoruz. Milad Derneğimiz tarafından ileriki zamanlarda devam ettirilmesi planlanan bu paneller silsilesinde Ağrımızın ve Doğubayazıt’ın bugüne kadar yetiştirmiş olduğu Şeyh Ahmed-i Hanî, Molla Mahmud-i Beyazidî, Molla Muhammed Celâlî, Halife Yusuf Tanrıverdî, Şeyh Mustafa Tanrıverdi, Seyda Molla Abdulbaki Sayır, Seyda Molla Abdülkerim, Seyda Molla Salih Arvasi, Seyda Şeyh Mustafa Arvasî, Seyda Molla Nadir Azizi, Seyda Molla Muhammed Kasorî, Seyda Molla Selahattin Erden, Seyda Molla Nusret, Seyda Molla Süleyman, Seyda Molla Mehmed Şoşikî, Seyda Molla Salih Oğur gibi Şeyh Ahmed-i Xani'nin izinde yürüyen ve ömrünü İslâmî ilimlere vakfeden hocalarımız muhtelif yönleriyle ele alınacaktır. Böylece ileriki yıllara da yansıyacak olan bu toplantılarda vefat eden ve yaşayan alimler çeşitli yönleriyle ele alınarak tanıtılacak, onların bilimsel çalışmaları gün yüzüne çıkarılarak topluma kazandırılacaktır.”

Panelde bir konuşması yapan Ağrı İl Müftüsü Celal Büyük “Derneğin kuruluş amaçları bizleri heyecanlandırdı. Bu çerçevede öncelikle Ağrı’nın ve Doğubayazıt’ın yetiştirdiği alimleri, hususen 55 ciltten fazla eser yazarak medrese müderris, mihrapta imam, kürsüde vaiz, toplum içinde kanaat önderi olan Molla Musa Celali hocamızı rahmetle anıyorum. Bu tür alimler hakikaten Hz. Peygamber Efendimizin varisliğini değişik açılardan eda etmişlerdir. Bölgemizde etkili olan ve büyük hizmetler sunan medreselerle İlahiyat Fakültelerinin ortak müfredatla çalışarak toplumun birlik ve beraberliğine hizmet etmeleri gerekir. Ayrıca rahle ile sıranın bu eğitim faaliyetinde birbirine destek verip birleşmeleri gerekmektedir. Medrese alimlerinin ve Molla Musa Celali’nin hadis inkârcılarına karşı yazdıkları ilmi çalışmaları önemsiyor, bölgemizde Ehl-i sünnet ve’l-Cemaat anlayışının aleyhine çalışan şaz görüşlere karşı herkesin üstüne düşen görevi yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu vesileyle panelin düzenlenmesinde katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum.”

Panelde sunum yapan AİÇÜ İslami ilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sedat Yıldırım “Bölgemiz birçok alim yetiştirmiştir. Bu alimlerin toplumumuza yaptıkları hizmetler çok faydalı olmuştur. Onların sayısı o kadar çoktur ki bir çırpıda bitirmek mümkün değildir. Bu nedenle burada isimlerini zikrettiğimiz ve etmediğimiz tüm alimlerinize minnettarız.” dedi.

Panelistlerden Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. M. Seyid Geçit “babası ve hocası olan Molla Musa Celali’nin eserlerini tanıtarak onun ortaya koyduğu eğitim modeli hakkında bilgi verdi.

Panelistlerden Molla Musa Celali’nin talebesi olan Molla İhsan Duygun Molla Musa Celali’nin eserlerinin çağdaş İslam alimlerinin yazdıkları eserler arasındaki değer ve katkısını anlatarak “Molla Musa Celali Hocamız zamanımızın Seyyid Kutub’u gibi İslam ümmetinin ihtiyaç duyduğu birçok probleme değinerek önemli çözüm yöntemleri sunmuştur.”

Panelistlerden emekli imam ve müderris Molla Cüneyd Bilici babası ve hocası olan ve bölgemizin büyük alimlerinden olan Molla Mehmed Kasori, Molla Musa Celali, dedesi olup Bediuzzaman ile Halife Yusuf Topçu ile birlikte merhum Şeyh Muhammed Celali’nin yanında okuyan dedesi Molla Kasım hakkında bilgilere vererek bu konuda birtakım hatırlarını anlattı.

Molla Musa Celali hocanın bazı talebelerinin kendi hocaları hakkında verdikleri bilgiler ve hatıralarla program sona erdi.
Panele; Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçınöz, Ağrı İl Müftüsü Celal Büyük, Doğubayazıt İlçe Müftüsü İbrahim Yiğit, Diyadin İlçe Müftüsü İbrahim Arvasi, AK Parti Doğubayazıt Belediye Meclis Üyesi ve Ağrı Dağı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sıddık Söyler, Doğubayazıt, Ağrı, Iğdır, Diyadin, Taşlıçay ve çevre il ve ilçelerden gelen müderrisler, imamlar, öğretmeler ile Doğubayazıt ilçesi kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldılar.

Panel Seyda Molla Musa Celali’nin “Mealist İddialara Cevaplar” kitabının dağıtımıyla sona erdi.
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum