Iğdır Üniversitesinin İhtisas Alanında İkinci Ürünü Piyasaya Çıktı: "Çörek Otu Yağı"

Iğdır Üniversitesinin İhtisas Alanında İkinci Ürünü Piyasaya Çıktı: "Çörek Otu Yağı"
Editör: Söyler Haber
18 Ağustos 2022 - 09:01



Iğdır Üniversitesinin İhtisas Alanında İkinci Ürünü Piyasaya Çıktı: “Çörek Otu Yağı”


Geçtiğimiz aylarda üretim izinlerini alarak ihtisas alanımızın birinci ürünü Lavanta yağını piyasaya süren Iğdır Üniversitesi, çalışmalarına hız kesmeden devam ederek ikinci ürün olan Çörek otu yağını da sahaya sürdü.

Iğdır Üniversitesinin “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşmasının ardından Araştırma laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ALUM) yapılan çalışmalar sonuçlarını göstermeye başladı.

Bu amaç doğrultusunda çalışmalarına devam eden akademisyenler, yoğun ilgi ve talep gören Lavanta yağının ardından Çörek otu yağının da lisansını almayı başardı. Böylece tüm laboratuvar testlerini ve çeşitli aşamaları başarıyla tamamlayan Çörek otu yağının üretimine başlandı.
Söz konusu yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar yapan Öğr. Gör. Musa Karadağ, Çörek otu yağının soğuk sıkım yağ makinasında üretildiğini belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Üretimini yaptığımız Çörek otundan yağ elde edilmesi için öncelikle ürünün belli bir nem seviyesine ulaşması gerekiyor. Ürünümüz düşük bir nem seviyesine ulaştıktan sonra soğuk sıkım yağ cihazını kullanarak yağ elde ediyoruz. Bu cihaz yardımıyla yağ ve posasını ayrıştırıyoruz. Ürettiğimiz yağ; sağlık gıda ve kozmetik alanında kullanılıyor. Posasını ise maske yapımında değerlendiriyoruz. %100 doğal hiçbir katkı maddesi içermeden üretilen Çörek otu yağının birçok faydası vardır. Bu faydaları içeren bilgileri de ürünümüzün yanına bağlayarak vatandaşa sunuyoruz.”
Son olarak Iğdır Üniversitesinin geçtiğimiz yıl “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşmasıyla birlikte ALUM’da yapılan ihtisas çalışmalarının hızlandırıldığını ifade eden Karadağ, desteklerin ötürü Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Çörek otu yağının faydaları nelerdir?
  • Çörek otu yağı bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihabı azaltır ve enfeksiyonlarla savaşır.
  • Yapılan çalışmalar çörek otu yağının; kan şekeri seviyeleri, yüksek tansiyon ve astım üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir.
  • Çörek otu yağı bağışıklık hücrelerin sayısını artırarak grip, soğuk algınlığı ve hatta virüslere karşı koruma sağlayabilir.
  • Çörek otu yağı kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürerek diyabetin kontrol altında tutulmasına yardımcı olmaktadır. 
  • Çörek otunun iltihap önleyici özellikleri, romatizma ve iltihaplı hastalıklar üzerinde de etkili olmaktadır.
  • Çörek otu yağı eklem ağrılarına iyi gelir ve romatoid artrit nedeniyle eklemlerdeki ağrıyı hafifletebilir.
  • Çörek otu, A,C ve B vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi çeşitli mineraller içerdiği için cilt için de faydalıdır. Cildi nemlendirir, düzenli kullanımı ciltteki koyu lekelerin açılmasına yardımcı olur, cilde genç bir görünüm sağlar.
  • Biotin ve folik asit içeriğinden dolayı çörek otu yağı ile yapılan saç bakımları saçı güçlendirir ve parlaklık verir.

Çörek otu yağı nasıl kullanılır?
  • Çörek otu yağı soğuk sıkım olarak kullanılmalıdır. Pişirilmeye uygun bir yağ değildir. O yüzden salata ve yemeklere sonradan eklenmelidir.
  • Çörek otu yağı tek başına da günde 1 çay kaşığı tüketilebilir.  Her ne kadar doğal bir ürün olsa da çok fazla ve uzun süreli kullanımı durumda yan etkiler oluşabilmektedir. Bu nedenle kullanmadan önce uzman bir hekime danışılması gerekmektedir.
  • Çörek otu yağını harici olarak cilde de uygulanabilir. Bu şekilde kullanıldığında Hindistan cevizi veya badem yağında seyreltilmelidir.                                                                             
  • Antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklerinden dolayı bu karışım akne veya egzama gibi yaygın cilt problemlerinde kullanılabilir.







 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum