Iğdır Üniversitesi Tezeğin Araç Yakıtına Dönüştürülebileceğini İspatladı!

Iğdır Üniversitesi Tezeğin Araç Yakıtına Dönüştürülebileceğini İspatladı!
Editör: Söyler Haber
24 Mart 2022 - 19:24


Iğdır Üniversitesi Tezeğin Araç Yakıtına Dönüştürülebileceğini İspatladı!

Iğdır Üniversitesi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ALUM) piroliz cihazı ile hayvan gübresi biyoyağa dönüştürüldü. Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih Nas, “Bu çalışmayla, hayvan gübresinin traktör yakıtı olarak dahi kullanılabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisas üniversitesi ilan edilen Iğdır Üniversitesi, kırsal kalkınmaya katkı sunmak adına çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Bölgedeki temel kaynakların katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi amacıyla birbirinden önemli projelere imza atılıyor.
Bu kapsamda son olarak Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın Üniversitemize kazandırdığı piroliz cihazı vasıtasıyla hayvan gübresi biyoyağa dönüştürülerek, katma değeri yüksek ürün haline getirildi.
Piroliz cihazının işlevi hakkında işlevi hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih Nas, bu cihaz yardımıyla biyokütle kaynaklarının biyoçar, biyoyağ ve biyogaz ürünlerine dönüştürülebildiğini ifade etti.
Dr. Öğr. Üyesi Nas, ayrıca Rektör Alma’nın önerisiyle başlanan bu çalışmalarda biyokütle kaynağı olarak kullanılan tezeğin, hızlı piroliz yöntemiyle biyoyağ veriminin yaklaşık %40 gibi yüksek bir orana ulaştığını tespit ettiklerini belirterek şunları kaydetti;
“Köylerimizin birçoğunda üretilen hayvan gübresi yakılmaktadır. Bunun mili ekonomiye olan zararı küçümsenemeyecek kadar çoktur. Hayvan gübrelerinin tezek olarak yakılmasıyla hem yeterli enerji sağlanamamakta hem de topraklarımızın bu gübreden faydalanması engellenmektedir. Bu yüzden biyokütleden hızlı piroliz ile istenilen miktar ve kalitede biyoyağ elde edilmesi ekonomik olarak enerji üretimi açısından önemlidir. Bu doğrultuda, Iğdır il ve çevre köylerden biyokütleden hızlı piroliz yöntemi ile yüksek verim ve kalitede biyoyağ üretilmesi için uygun işletme koşullarının araştırılması amaçladık. Sonuç olarak hızlı piroliz prosesi ile elde edilen biyoyağ verimi yaklaşık %40'a ulaştığı tespit ettik. Bu çalışmayla, hayvan gübresinin traktör yakıtı olarak dahi kullanılabilecek duruma gelebileceğini düşünüyoruz.”   
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih Nas, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya desteklerinden ötürü teşekkür ederek konuşmasına son verdi.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum