AĞRI DAĞI 6 YIL SONRA TEKRAR TIRMANIŞA AÇILDI

5 bin 137 metrelik rakımıyla "Türkiye'nin çatısı" Avrupa’nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı 6 yıl sonra yeniden tırmanışa açılarak doğa turizmi tutkunlarını ve bölge halkını sevindirdi.

AĞRI DAĞI 6 YIL SONRA TEKRAR TIRMANIŞA AÇILDI
Editör: Söyler Haber
05 Şubat 2021 - 17:35 - Güncelleme: 05 Şubat 2021 - 17:48
TÜRKÜLERE DESTAN OLAN AĞRI DAĞI 6 YIL SONRA TEKRAR TIRMANIŞA AÇILDI
5 bin 137 metrelik rakımıyla "Türkiye'nin çatısı" Avrupa’nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı 6 yıl sonra yeniden tırmanışa açılarak doğa turizmi tutkunlarını ve bölge halkını sevindirdi.

Açılış programına Ağrı Vali Osman Varol, Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Doğubayazıt Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar, Diyadin Kaymakamı Alper Balcı, Taşlıçay Kaymakamı Murtaza Ersöz, Eleşkirt Kaymakamı Mustafa Doruk, Hamur Kaymakamı Kerem Türker, Patnos Kaymakamı Mustafa Maslak, Tutak Kaymakamı Ahmet Karaaslan, Askeri erkan, Ağrı İl Emniyet Müd. Nizat Özen, Doğubayazıt ilçe Emniyet Müd. Barış Akgüç, Doğubayazıt Belediye Bşk. Yıldız Acar, Taşlıçay Belediye Bşk. İsmet Taşdemir, Hamur Belediye Bşk. Cezmi Ergül, Eleşkirt Belediye Bşk. Ramazan Yakut, Tutak Belediye Bşk. Bülent Duru, AK Parti Doğubayazıt İlçe Bşk. Av. Mustafa Konyar, İl Encümeni Mehmet Ertoğrul, AK Parti Doğubayazıt Belediye Meclis Üyesi Sıddık Söyler, Mehmet Salih Konyar, AK Parti il ve ilçe teşkilatları Ağrı il ve ilçelerde kamu kurum  ve kuruluş müdürleri ve personelleri katılım sağladılar.

Türkiye ve dünyada dağcılık ile turizm açısından ayrı bir önemi bulunan ve 5 bin 137 metrelik rakımıyla yurdun en yüksek noktası olan Ağrı Dağı, düzenlenen törenle 6 yılın ardından yeniden tırmanışa açıldı.

Ağrı Valiliği koordinesinde Doğubayazıt Kaymakamlığı bünyesinde Ağrı Dağı'nın eteklerinde düzenlenen "Ağrı Dağı'nın Tırmanışa Açılış Programı" saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Ağrı Halk Oyunları ekibinin Ağrı Dağı eteğinde yaptığı gösteri sonrası konuşmacılar platforma çıktılar.

PROF. DR. ERSAN BAŞAR
Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar “yurdun dört bir yanındaki dağcıların Ağrı Dağı'nın tırmanışa açılmasını sevinçle karşıladıklarını dile getirdi.

SAVCI SAYAN
“EDİ BESE”
Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan yaptığı konuşmasında herkesin birlik ve beraberlik içerisinde teröre dur demesi gerektiğini belirten Sayan "Bugün hepimiz hep bir ağızdan teröre 'Edi bese, yeter artık diyelim. Bizi yok etmeye ve kardeşliği bozmaya çalışanlara, bu dağları bize zehir etmeye çalışanlara biz de Doğubayazıt'ın o gür sesiyle 'Edi bese' diyelim. Bu bize Kürtlüğümüzü kaybettirmez. Biz Kütlüğümüzü bir kelime Kürtçe bilmeyen Garo Paylan’damı öğreneceğiz. Biz Saidi Nuri, Ahmedi Hani’yi örnek alacağız. Ağrı Dağı ile ilgili AK Parti hükümetinin çok büyük projeleri vardır. Teleferik, kayak, kafeler, dağ evlerinin yapılması için terörün bitmesi lazım, terör bu bölgede biterse ekonomik olarak Doğubayazıt bölgenin en iyi ekonomisine sahip olacaktır." ifadesini kullandı.

EKREM ÇELEBİ
“HER HİZMET MERKEZİ HÜKÜMET TARAFINDAN GELİYOR”
AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi yaptığı konuşmasında "Anadolu'nun yiğidi Süleyman Soylu gibi bir İçişleri Bakanı göreve geldiği günden bugüne kadar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve bu hükümet sayesinde terör neredeyse minimize ediliyorsa bizim bunu unutmamamız lazım. Eğer bir Kültür ve Turizm Bakanı 24 saatini Doğubayazıt ve Ağrı'ya ayırıyorsa bizim bunu unutmamamız lazım. Eğer birileri mahalleleri ayırmak için hendek kazıyorsa Türkiye Cumhuriyeti devleti de bu birilerinin önüne geçebilmesi için elinden gelen her şeyi yapıyor. Ağrı Dağı 2004 yılından bu yana milli park ilan edildi ve AK Parti hükümetleri döneminde bölgeye ciddi kaynak ayrıldığını herkes biliyor, buraya gelen her para merkezi hükümet tarafından geliyor. Yıllardır Ağrı Dağı neden kapalıydı, neden Doğubayazıt terör ile anılsın, neden turistler buraya gelmesin, bunu devlet millet el ele vererek üstesinde geleceğiz. Bizim bizden başka dostumuz yoktur. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümet tarafından sürdürülen politikalar sayesinde ülkemizin dört bir tarafı huzur ve refaha ulaşacaktır. Bugüne kadar Ağrı için yaptığımız çalışmalar getirdiğimiz hizmetler ortadadır. Sağlık, eğitim, tarım, hayvancılık, turizm ve her alanda Ağrı il ve ilçelerimiz hak ettikleri hizmetleri için elimizden ne gelmiş ise yapmışızdır ve daha fazlasını da yapmaya çalışıyoruz. Ülkemiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümet ile daha güzel günler görecektir. 6 yıl aradan sonra Ağrı Dağı’nın tekrar turizme açılmasında hizmetleri olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, İçişler Bakanımız Süleyman Soylu, Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Ağrı Valimiz Dr. Osman Varol ve emeği geçen herkese Ağrı halkı adına sonsuz teşekkürler ediyorum." dedi

DR. OSMAN VAROL
TÜRKİYE'NİN ÇATISI" OLARAK NİTELENDİRİLEN AĞRI DAĞI YENİDEN TIRMANIŞA AÇILDIĞI İÇİN ÇOK MUTLUYUM.

Vali Varol yaptığı konuşmasında “Biz bu değere sahip bir ülke olarak bu değerden istifade etmek durumundayız. Bu değeri, dünyanın her tarafında bilen her sektörden insanların kullanımına açmak durumundayız. Bu, işin ekonomik ve sosyal boyutuna gelmeden evvel insani olarak vazifemizdir diye düşünüyorum. Böyle bir sportif değere sahibiz. Burayı, dağcılarımıza bugünden itibaren resmi olarak tırmanışa açıyoruz. 2015 yılından bu yana Ağrı Dağı resmi olarak tırmanışa kapalıydı. Bilim adamlarımız incelemeler yapmak istiyor. Bahar döneminde dağcılar kadar ilgileri olmasa da doğa severlerimiz burada trekking ve doğa yürüyüşleri yapacak. Ağrı Dağı'nın manevi anlamda belirli bir dini inanış açısından da çok önemli yere sahip olduğunu vurgulayarak bazı insanların buraya gelip manevi etkinlikler gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Türkiye'nin "cennet bir vatan", Ağrı Dağı'nın da "bu cennet köşelerden biri" olduğunu ifade eden Varol, "Biz istiyoruz ki Ağrı Dağı'mız 4 mevsim tırmanışa açık olsun, doğaseverler belirli dönemlerde gelip bu dağda çeşitli etkinlikler yapıp kamp kursun. Dağcılıkla ilgilenen bütün sporcularımız yılın bütün mevsimlerinde her türlü etkinlik ve antrenmanlarını burada gerçekleştirsin. Dağcılarımızın ihtiyaç duyduğu bütün teknik tesislerin tamamını inşa edelim. Biz istiyoruz ki bu dağın uygun bir yerinde kayak merkezi olsun. Dünyanın tamamındaki insanlarının buraya akmasını istiyoruz. Geçmişte terörle anılan Ağrı Dağı'nın neden tırmanışa kapalı olduğunu herkesin bildiğini işaret ederek, "Pes etmeyeceğiz. Kıymetli siyasetçilerimizin söyledikleri gibi en temelde bu bölge halkının kendi isteğiyle sonrasında da bu kadim devlet geleneğinin yarattığı kurum ve kuruluşların desteğiyle bu projelerin hepsini inşallah gerçekleştireceğiz. Bugün çok neşeli ve mutluyuz. Bundan sona yapacaklarımız için belki bir milat." dedi.


Konuşmaların ardından programa katılan heyet tırmanış öncesi alanda hazırlık yapan dağcıların kamp çadırlarını ziyaret ettiler.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum